Најновије вести

Петковић: Добили смо снажне гаранције од САД и ЕУ, Вучић замолио Србе да се повуку са барикада

Директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је да смо добили снажне гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба и пренео да је председник Александар Вучић замолио Србе да се повуку са барикада.

 

 

Вучић после 19 часова са Србима са севера КиМ
Председник Александар Вучић ће се после 19 часова срести са Србима са севера КиМ када ћемо видети и њихову одлуку да ли ће се повући са барикада, рекао је Петар Петковић.

“У 19 часова полеће хеликоптер којим ће председник Вучић отићи да се сретене на административном прелазу са Србима са севера. У сваком случају, у тренутку када смо били на ивици сукоба, успели смо да сачувамо мир и чекамо да видимо какава ће бити одлука Срба са севера. Као и увек када смо имали добре вести, ми не сеиримо, али добили смо јаке гаранције и то је оно што је важно и што треба сви да швате да када смо били на чиоди да је Вучић успео да се избори за мир и стабилност”, рекао је Петковић.

Вучић је замолио Србе са севера КиМ да се повуку са баракада
Након ових званичних изјава и гаранција председник Вучић је водио озбиљан и тежак састанак са представницима Срба са Севера Косова којима је предочио ове документе и изјаве, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

“Замолио је наше Србе да се повуку са баракада. Они су рекли да само њему верују, а не Аљбину Куртију, и замолили су да се врате на север Косова и да предоче народу ове гаранције”, рекао је Петар Петковић.

Испуњен и трећи захтев Срба – гаранције Кфора
Трећи захтев Срба са КиМ укључује гаранције Кфора које је та мисија издала кроз званичну изјаву у којој се јасно каже да КБС не могу на север Косова и Метохије без претходне сагласности команданта Кфора с једне стране, али и четири градоначелника – представника локалних заједница са Севера, рекао је Петар Петковић.

Та изјава Кфора постаје једна врста споразума, каже Петковић, и наводи да је до сада то био споразум између Приштине и НАТО-а, имамо договор који укључује све стране која указује на неопхподност поштовања свих договора и споразума из Бриселског споразума.

У наредном периоду ћемо се борити за преостале захтеве Срба, пре свега за повратак у институције и формирање Заједнице српских општина, рекао је Петковић.

Испуњен други захтев – гаранције да не постоје листе за хапшење Срба који су на барикадама
Петар Петковић је рекао да у овим немогућим условима, када смо били на ивици сукоба, добијамо гаранције, то је најјача гаранција што смо до сада имали када је реч о овим изјавама које су дошле од ЕУ и САД.
“Председник Вучић се борио за сваку запету да би дошло до договора, да сачувамо животе, јуче је био у Рашки, разговори су трајали до дубоко у поноћ, чуо се са Лајчаком и Ескобаром”, рекао је Петковић.

Додао је да Срби не желе да трпе зулум Аљбина Куртија.

“Добили смо званичну обједињену изјаву да се испуњава други захтев, где је најважнији део да не постоје спискови за хапшење или гоњење Срба због учешћа у мирним барикадама”, рекао је Петковић.

Председник Србије се борио до последњег слова, да та реч буде део звничне изјаве. Срби не верују Куртију и знамо на шта је спреман зато што су били на мирним протестима, каже директор Канцеларије за КиМ.

Овом изавом, наши људи су заштићени на барикадама, јаче гаранције од ЕУ и од САД да не постоје листе за хапшење Србији који су на барикадама, каже он.

То је велика победа српског наорда на КиМ и Вучића који је стао уз свој народ када је било најтеже, непоколебљиво је бранио право, истакао је Петковић.

Петковић: Снажне гаранције ЕУ и САД
Директор Канцеларије за Косово и Метохију рекао је у згради Владе Србије да смо добили снажне гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба као њиховом услову да се повуку са барикада.

“Свакако су најбоље вести то што смо могли и да чујемо да је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор. То је велика победа, пре свега српског народа на Косову и Метохији, јер то показује да Дејан Пантић није крив за то што је био оптужен, за некакав тероризам. То је био израз политичког обрачуна Аљбина Куртија са Србима на Косову и Метохији”, рекао је Петковић.

Пантић ће вечерас бити са својом породицом, потврђено је у Кфору и Еулексу, истакао је Петковић.

Такође, додао је, на простор централне Србије стигао је и Никола Недељковић, кога су сачекали њигови родитељи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију обратио се у згради Владе Србије поводом ситуације на Косову и Метохији.

Рекао је да смо добили снажне гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба и пренео да је председник Александар Вучић замолио Србе да се повуку са барикада.

Претходно су се у Београду састали представници Срба са Косова и Метохије и председник Вучић.

Европска унија и Сједињене Америчке Државе поручили су у заједничкој изјави службе за информисање ЕУ и Стејт департмента, да су забринути због напете ситуације на северу Косова и позивају све на максималну уздржаност.

Подели на: