понедељак, 20. фебруара 2023. | 16:44
Најновије вести

Петковић: Дужност је да помогнемо нашем народу на КиМ и будемо са њим када му је најтеже

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је саопштио да је Канцеларија формирала оперативни тим, који у сарадњи са локалним руководством делује на терену, на санирању последица поплава на Косову и Метохији.

 

 

Канцеларија за Косово и Метохију је формирала свој оперативни тим који је сталној комуникацији са општинским тимовима за елементарне непогоде на простору Косова и Метохије. Наши људи су на терену и са Црвеним Крстом и са центрима за социјални рад, ту су такође и комисије општина које утврђују штету која је настала коју ће свакако да плати и санира Канцеларија за КиМ”, рекао је Петковић.

“У овом тренутку најважније да се хитно реагује, да се извуче вода из домаћинства, помоћних објеката, подрума, сада највише радимо са црпним пумпама да се извуче вода, а затим ћемо кренути са свим осталим да што у краћем року санирамо штету у доведемо у првобитно стање”, рекао је Петковић.

Додао је да је на Косовуи последњих дана дошло до пораста, а затим и изливања одређеног броја река, што је угрозило српска домаћинства, посебно на Централном Косову и у Косовском Поморављу, где је дошло до изливања река Ситнице, Лаба, Биначке Мораве, Дренице и других потока и речица, што је довело до плављења атара српских села, као и поплаве у десетак српских домаћинства у Грачаници, Бабином Мосту, Племетини, Доњој Гуштерици и другим местима у Клокоту у Косовском Поморављу, Кормињану, Шилову итд.

Нагласио је да Канцеларија чини оно што је најбитније за народ, а то је да у тешким тренуцима буде са својим народом.

“Оно што је најбитније чинимо све да будемо са нашим људима, да свака њихова мука и невоља су и наша мука и невоља, ја сам се лично чуо са више породица које су погођене поплавама. Оно што је најважније јесте да се хитно реагује, да се извуче вода из домаћинства, помоћних објеката, подрума, сада највише радимо са црпним пумпама да се извуче вода, а затим ћемо кренути са свим осталим да што у краћем року санирамо штету у доведемо у првобитно стање”, рекао је Петковић.

Петковић је истакао и да је од пресудне важности да се заустави улазак воде у домаћинства.

“На терену су наши људи и руководиоци чинимо све како би успели да штету која је настала санирамо, али и да спречимо даљи улазак воде у српска домаћинства, тиме што подижемо и посебне насипе, али и пробијамо одређене реке, како би се смањио притисак воде”, рекао је Петковић.Директор Канцеларије за КиМ поручио је да држава Србија као и увек уз свој народ.

“Најбитније је да је држава Србија уз свој народ, да одговорно поступамо, тако смо чинили и раније, тако чинимо и сада, оно што нам је дужност је да помогнемо нашем народу и будемо са њим када му је најтеже”, поручио је Петковић.

Изјава директора Канцеларије за Косово и Метохије:

Подели на: