Најновије вести

Петковић: Име Светог Саве смо призивали у помоћ у највећим посрнућима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић, у име Канцеларије и своје име, честитао је Савиндан свим ученицима на Косову и Метохији и у централној Србији који Светог Саву обележавају као школску славу, као и свим православним верницима.

 

“Растко Немањић је, као што је рекао Владика Николај, “најлепше српско дете”, које је даровано Богу и које је Бог даровао нама, Србима. У разгранатој и златом извезеној лози Немањића, Свети Сава је њен корен и њено ишодиште. Он је наша вечита прича, никада до краја испричана и завршена. Стојећи пред његовим делом као пред огледалом, у њему сагледавамо нашу прошлост, нашу историју, у њему се огледамо и ми сами, онакви какви јесмо данас, али и какви ћемо бити сутра, јер он није постојао и ишчезао, већ он јесте и увек ће бити ту, међу нама. У данашњем времену великих искушења и изазова он је наш савременик, који нам је потребан, као путоказ и духовна светлост на просветитељском, духовном, моралном и сваком другом, животном плану”, наводи Петковић.

Зато је, како истиче, и мисија Канцеларије за Косово и Метохију обнављање и изградња школа, културних центара и образовних установа у покрајини, стварање услова и улагање у савремено и квалитетно образовање будућих нараштаја, јер ћемо само тако остати на истинском путу светосавља.

“Током векова се његов печат утискивао на све што је српско, као заштитни знак целог народа и његов духовни и морални стуб. Када смо кроз историју доживљавали највеће несреће, име Светог Саве смо призивали у помоћ, у највећим посрнућима с њим смо васкрсавали, у нашим многобројним, трагичним сеобама њега смо носили као највећу светињу и докле смо ми стизали у нашим расејањима, дотле се његово име прочуло и његов пепео развејао”.

Петковић наводи да је начела правде, права, слободе, мудрости и љубави уградио Свети Сава у темеље српске државе.

“Од Светог Саве нико нас није лепше свету представио. Где се он појављивао, тамо су се завађени мирили, непросвећени постајали учени, разбраћени су поново постајали браћа… Међусобна слога и поштовање темељ су на коме стоји све оно што је Сава зидао. Он је наш први верски поглавар, први државник, први просветитељ, дипломата, лекар, законописац… утемељитељ наше духовне историје и непрекидне свести о српској држави, која је записана у предању и књигама староставним. Начела правде, права, слободе, мудрости и љубави уградио је Свети Сава у темеље српске државе, а његова политичка филозофија објединила је касније оно најбоље и најлепше у српској државној традицији”.

Данас су, каже Петковић, у Светом Сави сабрана сва времена, повезани су векови, укрштене су наше историјске судбине и сва наша поколења, што се у овим временима засигурно најнепосредније осећа на Косову и Метохији.

“Зато нека светосавље остане духовна сила која ће нас сабирати око наше историје, културе и идентитета, а Свети Сава нека просвети наша срца и разум и нека нас благослови вером, миром и слогом. Срећан вам Савиндан!”, поручио је Петковић.

 

Подели на: