Најновије вести

Петковић: Изјава Петера Стана апсолутно нетачна и лицемерна

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је портпарол ЕУ Петер Стано, “очигледно не читајући споразуме” рекао да Приштина има право да укида КМ таблице, али је то, према његовим речима, апсолутно нетачно, и у најмању руку лицемерно.

 

 

Када кажете да је сада лопта у дворишту Приштине по питању регистарских таблица, ви сте на неки начин подржали ту одлуку Приштине, а видимо да је то јуче најотвореније урадио и Стано, који потпуно невероватно, очигледно не читајући споразуме које смо постигли, рекао да Приштина има право да укида КМ таблице. То је апсолутно нетачно, а у најмању руку лицемерно”, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Петковић је тиме реаговао на изјаву Стана да је Брисел раније ове недеље “био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, као и да према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија).

Петковић је нагласио да ЕУ као посредник у дијалогу треба да зна да постоје две врсте таблица такозване РКС и КС.

“Ове прве су таблице такозване Републике Косово, а друге су статусно неутралне”, нагласио је Петковић и подсетио да је у септембру 2020. Приштина једнострано донела одлуику којом је укинула статусно неутралне КС таблице.

Он је оценио да Приштина, најновијим једностраним потезима да се укину српске личне карте и регистарке таблице са регистарским ознакама КМ, ГЛ, ПР, које издаје Република Србија, на најгрубљи начин, противправно, не само да врши институционално насиље према Србима на КиМ већ апсолутно крши све договоре и споразуме.

“Пре свега споразуме о слободи кретања, али и најдиректније угрожава мир и стабилност на простору Западног Балкана”, рекао је Петковић.

Петковић је рекао да једностраним потезима Приштина ствара потпуно нову политичко безбедносну ситуацију на простору КиМ, али је изразио бојазан да то, ако се претвори у озбиљну кризу, може да се прелије и на простор Западног Балкана.

“Због тога председник Вучић све време и свих ових година говори и инсистира да морамо да сачувамо мир, да су нам мир и стабилност преко потребни, да морамо да градимо односе, да развијамо економију и да на тај начин превазилазимо све оно што су препреке и све оно што нас дели, све оно што мозе, посебно у овом тешком периоду када се цео свет, посебно Европа, сучава са озбиљном кризом због рата у Украјини, да представља варницу која може да запали буре барута на Западном Балкану”, рекао је Петковић.

Упитан да ли овај потез представља варницу, он је рекао да је то и више него варница, јер оваквим понашањем Курти показује да не постоји више дијалог и гази све постигнуте спораузме.

“Кад хоћете да једнострано, мимо договора у Бриселу, газећи све оно што смо постиги 30. септембра 2021. када смо договорили споразумом режим стикера, уводите нека нова правила, показујете да вас не интересује друга страна, да желите рат са Србима, да желите да нападате Србе, да желите да протерате српски народ, посебно са севера КиМ. То је стари наум који постоји у Приштини, они имају опсесију севером КиМ, и чине све ово што иде у правцу дестабилизације”, подвукао је Петковић.

Истакао је и да у закључима из 2011. године о слободи кретања стоји да ће обе стране радити на томе да се постигне решење да се пронађу статусно неутралне таблице.

“Да ли су такозване РКС статусно неутралне таблице? Наравно да нису”, рекао је Петковић.

Он је рекао да су споразум о “РКС таблицама лажне државе Косово” 2011. године постигли Борко Стефановић и тадашња власт коју предводила ДС, односно Ђилас, Јеремић и Тадић, који су јуче напали председника Вучића “који се бори за српски народ на КиМ”.

“Они говоре како Вичић подиже тензије, јер брани свој народ и дијалог и чува мир. А није крив Курти који доноси ту сулуду одлуку којом жели, не само да укида српске регистарске таблице, него да 31. септембра, када се навршава рок за пререгистрацију, крене у правцу конфисковања свих возила на северу КиМ”, навео је Петковић.

Истовремено је упитао чију ће имовину то Курти да конфискује.

“Одакле њима право да у тој одлуци говоре да ће да изврсе национализацију робе? То су аутомобили грађана Србије, то је приватна својина, то је преко 10.000 возила на северу КИМ”, нагласио је Петковић.

Он је рекао да Курти за крај септембра, почетак октобра предвиђа, не само да прекрши све споразуме, него жели директно сукобе са српским народом на северу КИМ.

“Ми му то нећемо допустити, српски народ неће дозволити да буде угњетаван, ни да му се отима имовина, ни да буде убијан, него ћемо се борити за наш народ, борити за слободу кретања и све споразуме које смо постигли”, поручио је Петковић.

На констатацију да “није Курти толико јак” и да мора неко да га подржава, Петковић је рекао да није проблем шта ради Приштина или Курти јер, како каже, да се они питају српског народа не би ни било на КиМ.

“Овде је проблем у лицемерју Запада и оних ментора са Запада који у овоме подржавају Приштину, чак им и дају сугестије и идеје шта све треба да раде када је реч о нападу на Србе и српски народ, и државу Србију. Посебно то раде имајући у виду овај спрецифичан тренутак где желе да представе како Београд по налогу Москве жели да изазове нове сукоба на простору Западног Балкана. Срам их било због таквог понашања, лицемерја и изношења чистих лажи, јер све време се показује да смо ми ти који чувамо мир и стабилност, а Приштина покушава да изазове сукобе”, закључио је Петковић.

 

Подели на: