Најновије вести

Петковић: Изјава Вјосе Османи је порука да за Приштину Бриселски споразум не важи

Неодговорне поруке које поново долазе од политичара из Приштине да неће формирати Заједницу српских општина, нови су камен спотицања у процесу нормализације односа са Београдом, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

 

“Изјава Вјосе Османи да не може да постоји моноетничка творевина попут ЗСО, заправо је порука да за Приштину Бриселски споразум не важи, онако како је пре осам година потписан и како га је својим ауторитетом верификовала и Европска унија”, наводи Петковић у саопштењу.

Петковић указује да свако ко саботира Бриселски споразум, директно саботира и сваки договор Београда и Приштине у процесу нормализације односа и трагања за компромисом, “јер је испуњавање до сада постигнутих договора основ за напредак у дијалогу и постизање одрживих компромисних решења”.

Истиче да је Београд апсолутно кредибилан партнер у испуњавању свих својих преузетих обавеза из дијалога, али и саговорник у сарадњи у оним доменима који су изнад свакодневне политике и представљају цивилизацијску тековину, као што је потрага за несталима.

“Зато је добро да је после дугогодишњег интензивног негирања Приштине да постоје архиве УЧК, Аљбин Курти коначно признао да те архиве постоје и да је спреман да их отвори. Само тако ћемо осварити дуго очекивани помак у расветљавању судбине 1600 несталих. Очекујемо да његовим стопама крене и Вјоса Османи и призна да формирање ЗСО није њен лични избор, већ обавеза која је још пре 3069 дана преузета од стране Приштине и која једностано мора да се спроведе”, поручује Петковић.

 

Подели на: