Најновије вести

Петковић: Једини Куртијев циљ је да истисне државу Србију са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да истисне постојање државе Србије на простору КиМ.

 

 

Куртија не интересује споразум, ни улазно-излазни документи, њега интересује укидање српских личних карата Срба који имају пребивалисте на КиМ, јер жели да истисне постојање државе Србије на простору КиМ”, истакао је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом најаве одлуке Приштине да 1. августа примени како су навели реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица

Он је навео и да Куртија такође не занимају регистарске таблице, већ да укине КМ таблице које издаје Република Србија за простор Косова и Метохије.

Срби неце да изврше пререгистрацију таблица, јер не желе да живе у лажној држави, већ желе да имају институције своје државе на северу Косова.

Одлуке Приштине су супритне свим досадашњим споразумима, указао је Петковић.

Он је додао да је јасно да Курти покретањем споразума из 2011 године крши већ стечена права, и истакао да тако и Срби имају право да сами примене Бриселски споразум из 2013. године и формирају Заједницу срспких општина.

Курти зели да уруши дијалог и изазове кризу, рекао је Петковић и позвао земље Квинте да уразуми и заустави Приштину са применом ових противправних једностраних потеза, јер последице могу бити несагледиве, а највећа одговроност је на њима.

Петковић је рекао и да је председник Србије Александар Вучић обавио консултације са представницима Срба са КиМ и да ће се тим поводом обратити сутра у 10.00 сати и такође позвати земље Квинте да утичу на Приштину да се уразуми.

Одговорност на Квинти да заустави лудило Куртија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је данас да једностране одлуке Приштине могу да изазову озбиљну кризу, и поновио да је одговорност на земљама Квинте да зауставе “лудило Аљбина Куртија”, а поводом најаве Приштине да 1. августа примени, како кажу, реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица.

Петковић је на ванредној конференцији за медије истакао да српске власти желе да сачувају мир.

“Све време говоримо о стабилности и важно је да се нико не прави наиван, јер се дешава да са једне стране неко разуме да је реч о кршењу споразума, а опет с друге стране видимо да Курти ради то што ради”, поручио је Петковић одговарајући на питање новинара да ли Приштина има подршку међународне заједнице и који је сада маневарски простор наше државе.

Петковић је поручио да ће одговорност за нове потезе Приштине бити на државама Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија) које су, каже, очигледно највише укључене у процесе на Западном Балкану.

Он је данас рекао да процес пререгистрације таблица треба да почне, према најавама Куртија, у понедељак и да траје два месеца како би се сви Срби пререгистровали на РКС таблице.

“Курти мора да зна да то Срби неће да учине, јер не желе да живе у лажној држави”, указао је Петковић.

Не бисмо имали овакву кризу да имамо ЗСО

Не бисмо имали овакву кризу да имамо Заједницу српских општина (ЗСО), која би омогућила колективна и индивидуална права за Србе на Косову и Метохији, поручио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је на ванредној конференцији за медије, а поводом најаве Приштине да 1. августа примени, како кажу, реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица, рекао да Пристина 10 година одбија да формира ЗСО, а да сада примењује режим улазно-излазног документа за личне карте.

“Ради се о дијалогу Београда и Приштине, а тај дијалог је договорен одлуком УН из 2010. године, где имамо асиметричан приступ две стране”, поручио је Петковић и истакао да нормализација односа Београда и Приштине подразумева да се реше суштинска питања која ће омогућити нормалан живот, а не да се призна Косово.

На питање да ли је реторички изјавио да Срби крећу у формирање ЗСО, Петковић одговара да ће Срби, поштујући Бриселски споразум и све остале споразуме, ући у реализацију и тог споразума.

Подели на: