Најновије вести

Петковић: Једини начин да се дијалог помера са мртве тачке је да Приштина испуни обавезе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оштро је реаговао поводом изјаве косовског председника Хашима Тачија да је “дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о узајамном признавању”.

 

 

Петар Петковић је навео да би за дијалог Београда и Приштине било корисније да је Хашим Тачи специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака информисао када ће омогућити формирање Заједнице српских општина, уместо што му је, каже, изнео списак жеља и маштарија о “међусобном признању” и чланству самопроглашеног Косова у УН.

“Кандидовање тема које нису у сфери реалног неће помоћи да се дијалог помери са мртве тачке, и једини начин да процес нормализације односа буде настављен, не само формално већ и суштински, јесте да Приштина испуни своје обавезе преузете пре седам и по година и коначно престане да опструира формирање ЗСО”, навео је Петковић, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Указао је да смо, будући да господин Лајчак после разговора није учествовао у Тачијевом пропагандном програму, остали ускраћени за информацију како ЕУ реагује на чињеницу да Приштини ништа не значе ни потписи на споразуме нити дата реч, али веома брзо ћемо то сазнати.

Петковић напомиње да Београд остаје искрено и недвосмислено опредељен за дијалог, и додаје да продуктивног дијалога не може бити са “нечасним и некредибилним саговорницима”.

Директор Канцеларије за КиМ указује да је сигуран да ће Србија наићи на разумевање европских партнера.

“Приштина мора да омогући формирање ЗСО са свим оним надлежностима које јој припадају по бриселским договорима, јер, осим што ни ми ни представници ЕУ немамо времена за хирове Приштине, ни српски народ на Косову и Метохији нема више воље ни снаге да трпи занемаривање и ниподаштавање од стране албанских политичких структура”, истакао је Петковић.

Подели на: