Најновије вести

Петковић: Курти највећа препрека напретку у процесу нормализације односа Београда и Приштине

Аљбин Курти из дана у дан потврђује да је он лично највећа претња стабилности региона и највећа препрека напретку у процесу нормализације односа Београда и Приштине, рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ. Успостављање Заједнице српских општина није обично политичко питање већ је то услов физичког опстанка Срба у јужној покрајини, напоменуо је Петковић.

 

 

Његов тврдоглави отпор формирању Заједнице српских општина, као и стално смишљање изговора за неделовање по том питању, потврда је његовог неизлечивог антисрпског шовинизма”, каже Петар Петковић.

“Куртијеве лекције о самопроглашеном ‘Косову’ као грађанском друштву врхунски су безобразлук, зато што је његов програмски циљ евидентно стварање моноетничке средине на читавој територији јужне српске покрајине Косова и Метохије, и у то се свакодневно уверавамо сведочећи о зулуму који чини над српским народом од тренутка доласка на чело привремених институција самоуправе”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

“Заједница српских општина мора да буде формирана у складу са договорима постигнутим у оквиру бриселског дијалога Београда и Приштине, а ако то не жели да омогући он, омогућиће неко други”, поручио је Петковић.

Ни српски народ на Косову и Метохији, нити држава Србија, неће одустати од овог захтева, каже Петковић и додаје да успостављање Заједнице српских општина није обично политичко питање, већ је то услов физичког опстанка Срба у јужној покрајини.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да формирање Заједнице српских општина није могуће јер је, како каже, противно косовском уставу. Поручује и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године.

Подели на: