среда, 15. марта 2023. | 17:05
Најновије вести

Петковић: Курти нема никакве ингеренције над СПЦ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема никакве ингеренције над СПЦ нити може да даје инструкције патријарху Порфирију.

 

 

Док из уста и срца патријарха српског излазе поруке мира и братске љубави, Курти зна само за мржњу и ратне покличе. Зато нек с дужним пијететом посматра и слуша Порфиријеве мудре речи”, написао је Петковић на Твитеру реагујући на изјаву Куртија да би “било добро да се патријарх Порфирије као поглавар Српске православне цркве дистанцира од Кремља и осуди инвазију Русије на Украјину и на тај начин допринесе миру и безбедности”.

Како је пренео портал Косово онлајн, Курти је током синоћње прес конференције, где је поред њега био и шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог, на питање зашто је Приштина забранила долазак директору Канцеларије за КиМ на устоличење патријарха Порфирија рекао да је “најважније да је дошао патријарх и да би црква требало да делује ван политике”.

“Треба да се фокусирамо на патријарха који је добио дозволу. То је врло добро и он може да оде до патријаршије. Било би добро да се као поглавар Српске православне цркве дистанцира од Кремља и осуди инвазију Русије на Украјину и на тај начин допринесе миру и безбедности”, рекао је Курти, наводи Косово онлајн.

Петковићу су јуче власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле да посети јужну покрајину и присуствује устоличењу патријарха српског Порфирија у Пећкој патријаршији.

Гостујући на ТВ Пинк Петковић је истакао да је најновија забрана уласка на КиМ још један доказ о самовољи и бахатости Приштине и Аљбина Куртија.

“Онда вам је апсолутно јасно како се Приштина односи према нашем народу на КиМ, када се овако односе према главном преговарачу из Београда. Ја сам своју посету, као и увек, на време и у складу са свим процедурама најавио, чак сам је најавио нешто више од 24 сата пре, него што је то споразумом утврђено”, рекао је Петковић.

Додаје да је у мејлу, који је стигао око поноћи, била једна реченица, да му посета није одобрена.

“Не може мени Приштина нешто да брани или одобрава, ја њих само обавештавам да ћу доћи. По споразуму ја ништа нисам тражио. То је све, наравно они злоупотребљавају све ове споразуме. Шта је за њих споразум о слободи кретања, ништа, то доказују годинама. Ја не знам, ја сам очигледно Куртију највећа претња. Данас смо требали са нашим народом да будемо на Пољопривредном сајму, па да учествујем на устоличењу. Видите докле ово иде. Не само да ми Курти брани да идем, него ми и задире у моје најинтимније право о слободи вероисповести. Они бране људима да иду на литургије”, рекао је Петковић.

Како је истакао, приступ Косову је забрањен и његовом помоћнику, а у недавним месецима, долазак на КиМ био је забрањен и ходочасницима који хоће да посете српске светиње.

“Не одговара им њихов Устав када треба да врате земљу Високим Дечанима, а када треба да спороведу ЗСО онда се позивају на тај Устав”, наводи Петковић.

Шта год ми урадили, како год се понашали, и на који год начин покушамо да дођемо до компромисног решења у дијалогу, ако то није признање Косова, ако то није допуштење уласка у Међународне организације, то очигледно за ЕУ неће ништа значити, додао је.

“Као што је и Вучић јуче рекао, наш највећи проблем је тај што је наша власт 2010. године дозволила да се преговори пренесу на терен ЕУ. Целом причом сада руководе те државе”, рекао је Петковић.

Подели на: