петак, 17. фебруара 2023. | 04:40
Најновије вести

Петковић: Курти о Уставу Србије може да говори само приватно, као грађанин Србије

Устав Републике Србије препознаје неспорну међународно-правну чињеницу да је Косово и Метохија део Србије, и једини ко је позван да се садржајем нашег највишег конститутивног акта бави јесу грађани Србије.

 

У том смислу је и Аљбин Курти као грађанин Србије властан да о томе говори, али само као приватно лице, јер његово мишљење вреди колико и његов један глас, а садржај нашег Устава свакако неће бити предмет било каквих разговора под иностраним окриљем.

За разлику од Устава Србије, који уважава стварност и јесте највиши правни документ једне међународно признате државе, оно што Курти и његови истомишљеници називају Уставом Косова, јесте привремени акт и нека врста правног провизоријума, и неопходно га је хитно мењати, како би се спровело све оно на шта се Приштина обавезала у бриселском дијалогу.

У данима када се ближимо обележавању годишњице доношења Сретењског устава и Дана државности наше земље, подсећам Куртија да Србија спроводи најсавременија и најнапреднија уставно-правна решења још од 1835. године, када је усвојен њен први Устав.

Од тада до данас српски устави гарантују максималне слободе свим лојалним грађанима Србије, па ће тако и њему, када буде поново постао лојалним грађанином Србије, бити гарантована сва лична и колективна мањинска права.

Подели на: