Најновије вести

Петковић: Курти отворено најавио да жели сукобе на северу КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти данас пред очима читаве међународне заједнице отворено најавио да жели сукобе на северу КиМ и да планира да повуче нове потезе у циљу ескалације ситуације у четири српске општине.

 

 

Пироман Курти то ради брутално газећи све споразуме из Брисела, уз поруку да нема намеру да формира ЗСО. У тренутку када и међународна заједница никада гласније тражи формирање Заједнице српских општина, Курти још убедљивије саопштава да га та кључна обавеза Приштине не интересује”, навео је Петковић, саопштила је Канцеларије за КиМ.

Како је рекао, Куртију би боље било да хитно крене са фомирањем ЗСО и поштовањем договора, него што жури са једностраном одлуком о расписивању ванредних избора у четири општине на северу КиМ и што прети попуњавањем полицијских места северно од Ибра.

Петковић је казао да је овакво понашање Аљбина Куртија његов, како је рекао, нови атак на четири општине на северу КиМ, које систематски покушава да дестабилизује својим једностраним и противправним потезима.

“То пођеднако добро знају и Курти, али и његови ментори”, рекао је Петковић.

Такође је навео да ни по једном једином слову споразума Курти нема право да полицијска места на северу КиМ попуњава албанским полицајцима, нити да доноси једностране одлуке о ванредним изборима у општинама на северу где Срби чине 95 одсто становништва, који неће, како је рекао, више да трпе јарам и зулум Аљбина Куртија.

“Узалудно је његово манипулисање чињеницама и бројевима, јер нити Срби хоће Куртијеве таблице, нити хоће његове наметнуте изборе, нити хоће албанске полицајце са југа, који немају шта да траже на северу Косова и Метохије”, казао је Петковић.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је раније данас да приштинске власти неће дозволити вакуум на северу КиМ и да се избори у четири општине морају одржати, али и одбацио могућност формирања Заједнице српских општина.

У изјави за агенцију АПА Курти је рекао да се празна места на северу КиМ, након повлачења Срба из косовских институција, морају брзо попунити и да се не може чекати на повратак Срба.

Што се тиче ЗСО, чије формирање већ дуго, како констатује АПА, траже САД и ЕУ, Курти одбија могућност да она буде формирана.

 

Подели на: