Најновије вести

Петковић: Курти покушава да изазове нову кризу задржавајући возила са КМ ознакама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Косова и Метохије, као и да од јутрос “његови полицајци не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са КМ ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак”.

 

 

Како се истиче у саопштењу, “Куртијеви полицајци задржавају поједина возила на административним прелазима, док су возачу санитета запретили да следећи пут неће моћи да уђе на простор покрајине и превози болеснике у возилу са КМ таблицама”.

“Реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године, након озбиљне кризе која је претила да потпуно угрози мир на Косову и Метохији. Тим споразумом, предвиђено је да до коначног решења о таблицама, КМ регистарске ознаке остају у пуној употреби. Такође, тим споразумом Приштина се обавезала да одмах обустави казнену политику и све активности по питању тзв. пререгистрације возила према возачима возила са КМ таблицама. Тада је Београд прихватио да застане са издавањем нових регистарских ознака”, наводи Петковић.

Међутим, како додаје, јутрос је “Куртијева полиција једнострано и противправно почела да спроводи поново казнену политику, да малтретира Србе на прелазима и руши споразум чиме прави увод у нове тензије и проблеме на северу КиМ”.

“Због тога очекујемо од Европске уније, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине”, истиче се у саопштењу.

“Курти по обичају тајминг није случајно одабрао и своје мере почиње да спроводи док се у Давосу одржава форум који треба да направи мостове мира и сарадње, као што је током самита у Берлину смењивао Ненада Ђурића и газио Бриселски споразум. Своје акције почиње на Крстовдан, што додатно говори о Куртијевим намерама да провоцира Србе”, додаје Петковић.

Подсећа и да је прошлогодишњу кризу изазвао Курти одлуком да насилно и без икаквог правног основа укида КМ регистарске ознаке и Србима изриче опомене и наплаћује некакве казне, а “од јутрос поново је посегао за својим насилним противправним и једностраним мерама директно против српског народа”.

“Више је него очигледно да је једини изазивач криза и свих невоља на КиМ Аљбин Курти”, закључује Петковић.

Подели на: