четвртак, 09. фебруара 2023. | 06:35
Најновије вести

Петковић: Курти призива рат

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да нема сумње да Аљбин Курти и најновијом изјавом показује да отворено жели рат, а не дијалог и договор. Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио за италијанску “Републику” да постоји ризик од новог сукоба са Београдом око КиМ.

 

 

Петар Петковић је изјавио да ако Курти јавно потврђује да Заједница српских општина никада неће бити формирана, а да Срби морају да прихвате једностране и насилне одлуке о таблицама и личним картама, свима је јасно да Курти призива сукобе на Косову и Метохији.

“Зато у свакој својој изјави Курти измишља наводни утицај Русије јер жели тако не само да нападе Београд, већ и да оправда будуће нове једностране и насилне акције против српског народа у покрајини”, навео је Петковић.

Београд ће, каже, на челу са председником Александром Вучићем наставити да одговорном и мудром политиком чува мир и стабилност на простору Косова и Метохије и Западног Балкана уопште и да решења за све кризе тражи у оквиру дијалога И разговором.

“Покушаји Приштине да наметну агенду разговора у Бриселу некаквим пустим сновима о ‘међусобном признању’ нису ништа друго до тактика да обесмисле и упропасте дијалог и пре његовог почетка. Знам да ће Курти у Бриселу од стране председника Александра Вучића добити одговор какав заслужују његови милитантни и ратнохушкачки покличи”, напомиње Петковић.

Оно што Курти добро зна, истиче Петковић, али не сме јавно да каже јесте да га Срби на Косову и Метохији сматрају директно одговорним за сва малтретирања, инциденте, обесправљеност, одузимање слободе кретања и других дмеократских права. Због тога је, додаје, њихов отпор и револт последица Куртијевих једностраних, насилних и протиправних акција, а не некаква диригована страна агенда.

“То што је Курти научио да игра по туђем диктату и да му судбину кроје стране амбасаде његов је проблем, Срби су слободарски народ који своја права у постојбини својих прадедова не желе да предају у било чије руке”, закључио је Петковић.

Курти: Ризик од новог сукоба око Косова
Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је у интервјуу за италијански лист Република да постоји ризик од новог сукоба са Београдом око Косова, и да је ризик од сукоба висок, тврдећи да “иза Србије стоји руски лидер Владимир Путин”.

“Ми ризикујемо рат. Иза Србије стоји Путин. Не бих рекао да је ризик веома висок, јер овде имамо и контигент НАТО-а, али је свакако висок. Ми смо демократија која има аутократију на границама”, рекао је Курти.

Говорећи о недавним мерама косовске владе у вези са регистарским таблицама и документом реципроцитета према српским личним картама, Курти је рекао да Срби имају 48 база око КиМ и да је протесте на северу организовао Београд, уз подршку Русије.

Подели на: