Најновије вести

Петковић: Курти спреман једино за терорисање српског народа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцењује да је једино за шта је спреман премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јесте терорисање српског народа, посебно на северу КиМ, као и да то демонстрира сваког дана својим насилним и једностраним актима.

 

 

Петковић је реаговао на Куртијеву изјаву да је спреман да преда нацрт статута Заједнице српских општина Уставном суду једино у случају да Београд испуни свој део преузетих обавеза.

Директор Канцеларије за Косово и Метохијунаводи да се, док Курти више од две године оптужује Београд да наводно хоће немире у региону, показало да је “једини насилник и пироман на Балкану Аљбин Курти“, који поред голог насиља, Србима забрањује динар, али и могућност да примају плате и пензије на КиМ, наводи се у саопштењу Канцеларије.

“Са истом опсесијом, са којом прогони српски народ последње три године, могао је да се посвети испуњењу обавеза из Дијалога и потписаних споразума и Срби би већ имали формирану Заједницу српских општина и гарантовану безбедност коју данас немају, управо због Куртија и дивљања његових параполицијских фаланги, упуцавања и пребијања српске деце”, рекао је Петковић.

Додаје и да је комплетна међународна заједница прозрела намере Аљбина Куртија да избегне фомирање Заједнице српских општина и истакао да је немогуће да све људе лаже све време и да верује да ће његова демагогија икога заварати.

“Београд је све своје обавезе из дијалога применио, а реакција српског народа на вишегодишњи терор није никакав алиби Куртију да избегне своје обавезе. Подједнако, као што је наставио са нелегалном експропријацијом на северу Косова и Метохије, иако је обустава тих противправних радњи била обавеза у коју се клео док се надао пријему у Савет Европе, по истом моделу дезавуише јавност и међународне представнике да има добру вољу да нацрт Статута ЗСО шаље пред тзв. Уставни суд”, рекао је Петковић.

Подсећа да је формирање ЗСО у првих шест тачака споразума у Бриселу и пропратних докумената и Општих принципа из 2015. године и да никакви Куртијеви предуслови нису, нити ће икада бити основ за њено формирање, већ искључиво служе да своје обавезе избегне.

Подели на: