Најновије вести

Петковић: Курти задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине

Поводом изјаве Аљбина Куртија да је “формирање ЗСО у интересу Србије, а не Косова”, те да он не мора да се бави тим питањем, реаговао је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, који је у саопштењу за јавност навео да је Курти задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине.

 

“Аљбин Курти је још једном, јавно одбијајући да прихвати обавезу Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина, задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине и потврдио своју позицију дестабилизатора региона”, наводи Петковић.

Он наглашава да Курти одбија да швати да постоји јасан каузалитет између напретка у дијалогу Београда и Приштине и укупних економских и безбедносних прилика у региону, и да сваки пут када јавно обесмисли тај процес он ради и против интереса сопствених сународника.

“Ако Курти не швата да су регионална стабилност, друштвени и економски напредак и у интересу Албанаца на Косову и Метохији, а очигледно не швата, онда се бави погрешним занимањем.

Истрајавајући у својој политици да је оно што је добро за Србе аутоматски лоше за њега и за Албанце на Косову и Метохији, Курти признаје да је човек прошлости, да је непоправљиво заробљен у агресивним идеолошким матрицима, и да даје предност конфликту, а не сарадњи”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић истиче да је формирање Заједница српских општина у интересу Србије и српског народа у нашој јужној покрајини, јер она је испреговарана као чврст механизам заштите права и положаја Срба на Косову и Метохији, али то не би смело да буде проблем ни за једног нормалног и прогресивног албанског политичара.

“Београду је, са друге стране, у интересу да и Албанци у нашој јужној покрајини живе боље, и ми, за разлику од Куртија, никада нисмо своју позицију у дијалогу градили тако што смо наступали са жељом да некоме буде лоше.

Продуктиван наставак дијалога је, према нашем виђењу ствари, у општем интересу, али бојим се да значајнији помаци неће бити могући док су у Приштини на власти политичке структуре које перманентно обесмишљавају дијалог, одбијајући да спроводу преузете обавезе”, стоји у саопштењу Петковића.

Подели на: