Најновије вести

Петковић: Међународна заједница да реагује на Куртијеве изјаве о “Великој Албанији”

Међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом, саопштио је вечерас директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић.

 

 

То реаговање међународне заједнице, наглашава Петковић, мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба.

Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону.

Иако су Куртију уста пуна мира и стабилности, Курти зна да стварање такозване “Велике Албаније” значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама.

Не може бити мирног и демократског референдума о стварању “Велике Албаније”, јер они који би на том референдуму гласали не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право.

Они који подржавају Куртија у фашистичким и експанзионистичким идејама нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води. Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине.

Србија и српски народ чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре.

Подели на: