Најновије вести

Петковић: Међународна заједница одговорна што дозвољава да злочини над Србима буду заташкани и препуштени забораву

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић, поводом годишњице од убиства четрнает жетелаца из Старог Грацког, саопштио је да је то један од најтежих злочина и да одговорност што убице још нису ухапшене сносе представници привремених институција самоуправе у Приштини, али и припадници међународне заједнице, пред чијим очима се злочин и догодио.

 

 

Данас се навршавају двадесет и четири године од масакра четрнаест српских жетелаца у селу Старо Грацко, недалеко од Липљана. То је један од најтежих злочина, извршених над Србима у покрајини након доласка међународних мисија на Косово и Метохију. Починиоци овог монструозног убиства над недужним Србима до данас нису одговарали за свој злочин, док власти у Приштини у казаматима држе десетине невиних Срба под лажним оптужницама.

Одговорност за чињеницу да убице из Старог Грацког још нису приведене правди сносе представници привремених институција самоуправе у Приштини, који завером ћутања о овом и многим другим злочинима извршеним над српским народом у покрајини, заправо штите терористе и злочинце. Одговорност, такође, сносе и представници међународних мисија на КиМ, пре свега Еулекс који је одустао од истраге под скандалозним изговором недостатка доказа.

Подсећамо да су злочинци више пута минирали и оскрнавили гробље на коме су сахрањени страдали жетеоци, као и спомен-плочу са именима страдалника, истакнуту на објекту Основне школе у центру села.

Данас желимо још једном да нагласимо и да је међународна заједница, не само морално, одговорна што својим нечињењем дозвољава да злочини над Србима који су се десили пред њеним очима буду заташкани и препуштени забораву, а трајан мир на Косову и Метохији не може се градити на негацији злочина и потребе да кривци буду кажњени.

Међутим, Србија и српски народ никада неће одустати од инсистирања на истини о страдањима наших сународника, али и истини о правом, злочиначком карактеру онога што многи политички представници албанског народа на Косову и Метохији описују као борбу за слободу. Када до те истине дођемо, моћи ћемо да градимо поверење и нормализацију односа међу Србима и Албанцима, у нашој јужној покрајини.

Двадесет и трећег јула 1999. године, у Старом Грацку, убијено је из непосредне близине, на њиви, четрнаест Срба. Страдали су: Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951). Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само седамнаест година. Вечан им спомен!

Подели на: