Најновије вести

Петковић: Међународна заједница разумела Вучићеву молбу

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да је важно и значајно што је међународна заједница разумела позив и молбу председника Вучића да Запад уложи неопходан притисак на Приштину. Истиче да је ово први пут да Европска унија није рекла да су кривац за неуспех у дијалогу две стране, већ Аљбин Курти.

 

 

У Бриселу није постигнут договор делегација Београда и Приштине уз посредство Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је да је председник Вучић прихватио предлоге, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није. Борељ је рекао и да очекује да Приштина одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове.

Приштина је синоћ прихватила захтев САД да се кажњавање оних који нису пререгистровали возила одложи за 48 часова.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да је важно и значајно што је међународна заједница разумела позив и молбу председника Вучића да Запад уложи неопходан притисак на Приштину.

“Од самог почетка видело се да Курти не жели да се договара, не занима га нормализација односа, мир и стабилност. Вучић се снажно и одлучно борио да сачувамо мир, то је важна и значајна реч, да сачувамо животе људи, да ниједна мајка не буде завијена у црно, већ да видимо како да помогнемо, да заштитимо наш народ”, рекао је Петковић.

Током јучерашњег дана је, каже, било веома напето, а Вучић је био спреман на компромис.

“На то смо спремни сваки пут када идемо у Брисел, јер томе служи дијалог – да се нађемо на пола пута. Курти је инсистирао и говорио да га интересује само пуна нормализација односа која има међусобно признање као центар договора. То су његове жеље, тога нема у дијалогу, нема тога на дневном реду”, навео је Петковић.

“Вучић гледао како да идемо напред и сачувамо мир”
Директор Канцеларије за КиМ рекао је да је српска страна прихватила више предлога и компромиса и да је председник Вучић гледао како предлозима да идемо корак напред и сачувамо мир.

“Предложили смо да се врате КС таблице, па је Курти као опарен скочио, говорио како је прошла статусна неутралност, да не важи Резолуција 1244, да су сада држава, да имају право на статусне симболе. Ми смо били спремни да прихватимо предлог, да застанемо, да не издајемо нове таблице, а да Приштина суспендује своју противправну одлуку о пререгистрацији. Он инсистира на нечему што није међународно право и споразум, већ хоће хаос”, рекао је Петковић.

Вучић је, наводи, рекао да можемо о свему да разговарамо, и о француско-немачком предлогу, а да ћемо видети где ћемо стићи.

“За нас је црвена линија да не прихватамо да Косово постане члан УН, али нико не може да тражи од Београда да потписано, што је међународноправна обавеза, буде стављено у контекст нових разговора, нове фазе преговора. Како може кад претходну нисмо завршили? Сви договорени споразуми морају да се спроведу, а тек онда о наставку нормализације да говоримо”, навео је Петковић.

Подсећа да Приштина 10 година одбија да спроведе Бриселски споразум и оснује ЗСО, чији је гарант ЕУ.

“И управо то што је усред Берлина рекао да га не интересује ЗСО, да смењује директора директората за полицију на северу Ненада Ђурића, да не одустаје од регистарских ознака РКС и много тога што се дешавало свих месеци и година, од забрањивања референдума, и избора, малтретирања нашег народа, РОСУ је више од 12 пута улазио на Север КиМ, изградили су четири илегалне базе на северу КиМ, све су то разлози да наш народ напусти институције јер жели формирање ЗСО, овако не може даље”, рекао је Петковић.

Навео је и да се током јучерашњег дана огроман број припадника специјалних јединица упутио у правцу те четири базе.

“Не иду тамо тек тако, зна се да када улазе на север КиМ, иду да би малтретирали и обрачунавали се са српским народом. Вучић је зато рекао Србима на КиМ да ако протестују то буде на миран и демократски начин, да се свету покаже ко је тај који страда, а ко врши насиље, ко жели да протера српски народ са простора КиМ. Учинили смо све, Вучић је био одлучан, али и веома рационалан када је реч о јучерашњем дану, како да учинимо све а да не погазимо црвене линије”, навео је Петковић.

“Први пут смо чули да нису криве две стране”
Петковић је указао на изјаву Жозепа Бореља, који је рекао да договор није постигнут искључиво због Аљбина Куртија.

“Први пут смо јасно могли да чујемо да је кривац пропасти дијалога искључиво Курти и Приштина која не спроводи своје међународноправне обавезе, како је сам рекао Борељ”, навео је Петковић.

На то је, каже, као одговор из Приштине уследила салва напада Вјосе Османи и Аљбина Куртија који су за Бореља рекли да је погазио нормализацију односа и да се “приклонио агресору”, да му је искривљена стварност.

Поручује да ћемо чувати мир, гледати шта можемо да урадимо да сачувамо наш народ на КиМ.

“Гледаћемо како да сачувамо дијалог и управо то је место где треба да разговарамо, да не буде инцидената, да не дозволимо Куртију да милитантним приступом напада. Курти одбија споразуме и показује да је све време лагао, свих ових година, а последњих месеци нарочито”, закључио је Петковић.

Подели на: