понедељак, 20. фебруара 2023. | 16:18
Најновије вести

Петковић: Млади треба да остану на вековним огњиштима на КиМ

Чињеница је да смо после више деценија успели да актуелизујемо питање Косова и Метохије, да се тако у највећим западним центрима моћи, у Берлину, у Бриселу и у Паризу, али и у Вашингтону, говори о питању Косова и Метохије на начин да и Београд мора да буде укључен у коначно решење, истакао је између осталог директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у новогодишњем интервјуу за ТВ Мост.

 

То је велики искорак. Не кажем да ће те државе одустати од независности Косова, неће јер су они ментори такозване косовске независности, али смо учинили искорак и успели да се коначно чује глас Србије – то је оно што је важно”, додаје Петковић.

“Дијалог Београда и Приштине јесте тежак, и верујте, сваки пут као главни преговарач у техничком дијалогу са српске стране осећам мучнину када треба да идем тамо и разговарам. Али то је мој посао. Колико год да је тешко и какав год да је проблем о којем се разговара, боље је да је тај проблем за бриселским столом него да је доле на терену. Важно је да сви то добро разумемо. Приштина је шватила да Београд кроз дијалог, корак по корак, остварује своје интересе и зато и опструише дијалог”, каже Петковић.

Подсетио је да је 18 држава у последњих неколико година, током председничког мандата Александра Вучића, повукло признање такозваног независног Косова, чиме је позиција Србије у преговорима знатно повољнија, што Приштини никако не одговара.

Када су у питању приоритети, с обзиром на то да се ближе ванредни избори у нашој јужној покрајини, Петковић истиче да је најважније сачувати јединство.

“Пре свега мислим на нашу Српску листу, која има пуну подршку председника Александра Вучића и државе Србије и ми смо кроз Српску листу као пројекат од националног значаја коначно после година и година ујединили српски народ”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Држава ће наставити са улагањима на Косову и Метохијии у наредној години.

“Посебно смо поносни на инвестициони пројекат Владе Републике Србије који је започет на личну иницијативу председника Србије Александра Вучића, али морам да поменем и мог претходника Марка Ђурића, који је као директор Канцеларије за Косово и Метохију кроз бројне пројекте који су покренути оставио важан печат. Ради се о више од 350 пројеката. Неки су у реализацији, неки су завршени, али суштина је у томе да нисмо стали ни у време епидемије коронавируса. Ово је била тешка година за све нас, година која је пре свега отежала да спроведемо све оно што смо замислили, али зато настављамо у 2021. са свим оним пројектима које смо уговорили. Нарочито су се тој вести обрадовали наши људи на централном Косову, у Поморављу и Метохији. У питању је изградња нове болнице у Грачаници. Реч је о пројекту који ће вредети шест милиона евра. Имаћемо праву болницу са хируршким блоковима, дијагностиком, полуинтезивном и интезивном негом и свим оним што је неопходно. Када погледате српске средине, никада се није толико градило колико се сада гради, улажемо заиста милионе евра и улагаћемо и у наредном периоду, јер нам је важно да градимо будућност и да људи који живе на Косову и Метохији, поготово млади, знају да имају наду и да имају веру у будућност и да треба да остану на својим вековним огњиштима”, каже Петковић.

Он је најавио да ће се наставити са изградњом нових стамбених јединица, инфраструктуре, али и са улагањима у културу и обнову Цркве Богородице Љевишке, као и у образовање.

“Ту смо са нашим народом, делимо и добро и лоше. Оно што је важно да наши људи знају је то да смо увек са њима и да ћу ја као директор Канцеларије за Косово и Метохију увек бити у првим редовима кад год то буде затребало јер ми апсолутно немамо другог избора него да сачувамо наш народ и будемо уз њега”, истиче Петковић.

“Српски народ на Косову и Метохији је у последњих 20 година много прошао. Борба са коронавирусом је показала шта значи кад безбедност грађана бива угрожена, а са друге стране, ако је неко добро разумео ту борбу и оно шта смо у последњих годину дана прошли, то је наш народ на Косову и Метохији, који деценијама, из дана у дан, води ту битку”, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у новогодишњем интервјуу за Телевизију Мост.

Подели на: