Најновије вести

Петковић: Нема потребе да Курти показује фрустрације због истине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковић рекао је да све што је председник Александар Вучић рекао о наоружавању такозваног Косова, кршењу Резолуције 1244 и Војно-техничкиг споразума из Куманова, необориве су и непобитне чињенице и њих Аљбин Курти треба да научи од првог до последњег слова.

 

“Драго ми је да је Курти пажљиво пратио обраћање председника Вучића, јер може много тога да научи и нема потребе да показује фрустрираност због истине коју је Вучић предочио и њему и представницима међународне заједнице”, саопштио је Петковић.

Према његовим речима, јасно је да онај који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разуме политику одговорности, мира и стабилности за коју се залаже званични Београд, нити да онај, који не поштује одлуке властитих правних инстанци о повраћају земље манастиру Високи Дечани, има било какво право да се на те исте институције позива када је у питању формирање ЗСО.

“Са таквим односом, Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о некаквом реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња, која нема никакве везе са поштовањем и спровођењем до сада постигнутих споразума”, наводи се у саопштењу.

Како је Петковић рекао, да је истински опредељен за изградњу трајног мира и заједничког суживота на простору Косова и Метохије и шире – Западног Балкана, Курти би омогућио фомирање Заједнице српских општина и на тај начин дао свој допринос стабилизацији прилика на терену и показао да поштује колективна права српскиг народа на КиМ.

“Уместо тога, он шаље јединице РОСУ у српске средине и на тај начин наставља да исказује своје опасне и милитантне намере и идеје, међу којима је и она о формирању такозване ‘велике Албаније’. Београд ће као одговорна страна да чува мир и стабилност, водећи рачуна посебно о Србима на Косову и Метохији, који од доласка Куртија на власт, свакодневно трпе инситуционално насиље и терор Приштине, посебно у виду кршења основних људских права”, навео је Петковић у саопштењу.

Подели на: