Петковић: Неумесно је прејудицирати коначни ишод дијалога

Нормализација односа Београда и Приштине је процес који је пред нама и који захтева време, и неумесно је и штетно да било ко у Србији, а посебно некадашњи шеф државе, Борис Тадић, прејудицира решења и коначни ишод дијалога, рекао је члан Главног одбора СНС Петар Петковић.

 

 

Тадићевим одласком са власти Србија се нашла у ситуацији да готово и да нема о чему да преговара, а посредници у дијалогу и међународни представници на терену били су не баш непристрасни, па смо ипак сопственим снагама и уз помоћ традиционалних пријатеља успели да се вратимо у игру и да наставимо утакмицу, и њен ишод је зато далеко од одлученог”, каже се у писаној изјави Петра Петковића.

Он је позвао Тадића, да када говори о Косову и Метохији, покуша да заборави да је један од опозиционих лидера и да „проба да се сети да је био председник Србије, као и да се понаша у складу са тим.

Тадићеве “црвене линије” у дијалогу Београда и Приштине биле су само реторска фигура, и свакако не искрена и озбиљна стартегија одбране српских државних и националних интереса на Косову и Метохији, сматра Петковић.

Он додаје да оног тренутка када је Тадић изместио дијалог из Уједињених нација на терен Европске уније и Међународном суду правде поставио питање на које је као одговор добио потврду легалности једнострано проглашене независности Косова, његов режим је на делу показао да му једина стратегија креирање атмосфере свршеног чина у којој Србији не би преостало ништа другу него да и сама призна фактичко стање каквим га представља Приштина.

„Србија по његовом одласку са власти, међутим, то није учинила, већ је, у складу са политичким смерницама које су креирали председник Александар Вучић и његов тим, наставила да се бори, а резултат је био 18 повлачења једнострано проглашене независности Косова и спречавање пријема Приштине у Унеско, Интерпол и друге важне међународне организације“, подсетио је Петковић.

Оцењује и да је „Тадићева стратегија била капитулација, а наша стратегија је сасвим супротна од тога“.

Борис Тадић је критиковао потписивање споразума у Вашингтону и рекао да је „за однос према Србији много битније то што је Вучић опет учествовао у предизборној кампањи губитника”.

Подели на: