понедељак, 05. децембра 2022. | 10:07
Најновије вести

Петковић: Нико нема право да Србима са КиМ ускрати право гласа

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је за тв Мостнет из Прокупља да је одржавање избора 3. априла од посебног значаја, као и да је то посебно важно за Србе на северу Косова који имају апсолутно право гласа.

 

 

Нико нема право ни ја ни Курти да им ускрати право гласа. Наши Срби су послали јасну поруку више пута да ће уследити несагледиве последице које не желимо, јер ми градимо мир. Добра је ствар што је Квинта стала на страну Србије, као и ЕУ и које су рекле да избори морају да се одрже и да је то легитимно право Срба на КиМ и да они имају право да учествују у том демократском процесу”, рекао је Петковић.

Он је рекао да и овог пута изборни процес треба да се одржава уз помоћ ОЕБС-а, као што се одржао и 2012, 2014, 2016 и 2020. године.

“Ту изборну вољу жели да погази Аљбин Курти, жели да укине изборни процес и забранио је одржавање референдума. Али сада смо ставили на знање да се не игра са нашим изборима и да не сече пупчану врпцу којом су повезани Срби са севера и Србија”, рекао је Курти.

Према његовим речима, ако говоримо о нормализацији односа и решавању питања која оптерећују наше односе, ускоро ће бити 9 година како Приштина није формирала Заједницу српских општина.

“Сви морамо да будемо свесни да шта год они урадили, укључујући Аљбина Куртија, они ће увек да пролазе добро јер ће запад да им гледа кроз прсте јер је Приштина чедо запада, а нападаће, односно вршиће притисак на Београд. Зато ми да водимо рачуна о себи, сачувамо мир и стабилност и радимо са нашим народом и међународним партнерима. Нема договора мимо Београда, једино решење је у Бриселу. Сви потези Аљбина Куртија су насилни. Морамо да се нађемо на пола пута, а не да неко све да добије, а неко све да изгуби”, рекао је Петковић.

Упитан како протиче кампања на КиМ, Петковић каже да мора пре свега да се рашчисти да ли ће бити избора.

“Једино у шта могу да верујем јесте да ће избори бити одржани. Када је реч о кампањи нон стоп је имамо на КиМ али не класичну јер немамо луксуз да се делимо. Тамо је кампања за живот Србије и наших људи. За останак и опстанак наших људи. Наши људи тамо су спремнији да пруже подршку и учествују у ономе што ради Александар Вучић, јер се он бори за њих”, рекао је Петковић.

Говорећи о инвестицијама на КиМ, Петковић каже да се захваљујући председнику Србије Александру Вучићу улагало више него што се улагало у последњих 40 година, као и да је то је оно што држи наш народ.

Истиче да, поред буџета које Канцеларија одваја за КиМ, обезбеђено је додатних четири милијарде евра.

“Бројним пројектима улажемо пуно у станоградњу, улажемо у сунчану долину која може да прими 1.500 људи. То је фантастично насеље које је при крају и у овој години очекујемо да уселимо прве становнике. Водимо рачуна да када је реч о станоградњи дамо предност социјално угроженима и породицама са више деце. Имамо велики број беба које се рађају, што говори да је будућност пред нама. У прошлој год смо изградили 200 станова на северуи, ове године градимо 18 нових града, инсфраструктуру, градимо зграду ректората у центру Северне Митровице, реконструишемо КБЦ, болницу у Грачаници, издвајамо средства за пољоипривреду. Трудимо се да обезбедимо одрживост у нашим селима”, рекао је Петковић.

Како је закључио, колико пара држава има у буџету, толико је Србија јака да се бори за КиМ.

Подели на: