Најновије вести

Петковић: Нове провокације Приштине додатно угрожавају Србе на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да “према информацијама које поседује Канцеларија за КиМ, Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да у току сутрашњег дана почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама”.

 

 

Једини циљ оваквих неурачунљивих акција Аљбина Куртија јесте да изазове провокације и опасну дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије и директно угрози мир и стабилност. Сви треба да знају да је Курти човек који жели да изазове инциденте по сваку цену, што ће створити потпуни застој живота на северу КиМ, који ће трајати све док се не прекине неоправдан напад и угњетавање српског народа”, оценио је Петковић.

“Од доласка Аљбина Куртија, акција коју планира да спроведе сутра, а коју је данас започео постављањем додатне инфраструктуре на Јарињу и на другим административним прелазима, најопаснија је провокација и претња по српски народ на Косову и Метохији. До ње долази након срамне пресуде Ивану Тодосијевићу и представља очигледни наставак политике притисака, поготову у тренутку када се очекује трећестепена одлука која се неће односити само на Ивана Тодосијевића, већ на цео српски народ, што свима треба да буде јасно”, наводи Петковић у свом саопштењу.

Петковић је указао да “Куртијев подли наум говори о најбруталнијем кршењу Бриселског споразума којим се регулише слобода кретања, као и остали споразуми постигнути у Бриселу овим поводом”.

“Овим репресивним мерама посебно ће бити погођен наш народ на северу Косова и Метохије, што је и један од главних циљева Приштине. На овај начин у питање се доводи живот српског народа у покрајини и зато ће Срби умети да одговоре на овакве провокације Приштине”, истакао је Петковић.

“Срби са Косова и Метохије неће дозволити Куртију да им се на овај начин крше права и угрожавају две најсветије вредности – право на слободу кретања и право на слободу говора и зато ћемо бити истрајни у зашити права српског народа на КиМ”, закључује Петковић.

Подели на: