Најновије вести

Петковић: Османијева напада Вучића а једини фактор нестабилности у региону је политика Аљбина Куртија

“Апсурдно је и излизано да Вјоса Османи напада председника Александра Вучића, када је једини и прави фактор нестабилности на Косову и Метохији, али и шире, Аљбин Курти који свакодневно прети ратом, звецка оружјем и гради илегалне базе на северу КиМ”, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, реагујући на оптужбе Вјосе Османи да председник Србије Александар Вучић подржава криминалне групе на северу КиМ.

 

 

Петковић је рекао да када би у Приштини постојала жеља за нормализацијом односа, миром и стабилности, већ одавно би Заједница српских општина, која гарантује колективна права Србима, била формирана а не да свакодневно расте број напада на Србе, њихову имовину, па чак и гробове.

“Уместо поштовања споразума из дијалога, Османијева жели да градњу илегалних база, уз отимање земље Србима у Зубином Потоку и Лепосавићу, представи као владавину права? То има само у Приштини да се узурпација представља као владавина права, а поштовање споразума као безакоње, јер управо то ради Османијева, говорећи како никада неће формирати ЗСО”, навео је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ очекује да због овакве глорификације кршења споразума од стране Приштине, јасно реагује и међународна заједница и осуди изјаве које нису у духу дијалога и нормализације односа.

“Нема ни једног јединог разлога да се Вјоса Османи толико плаши новинарског питања око формирања Заједнице српских општина, јер то је обавеза коју ће морати да испуни и то онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године, а не онако како би она волела да убеди себе и западне амбасаде”, рекао је он.

“Ако је такозвани устав алфа и омега такозваног Косова, како то тврди Вјоса Османи, због чега још увек није спроведена одлука о повраћају 24 хектара манастирске земље Високим Дечанима? Подсетићу је да је Устав Републике Србије наша једина алфа и омега и наш једини оквир деловања”, нагласио је Петковић.

Подели на: