Најновије вести

Петковић: Оспоравањем мандата Управљачког тима Курти купује време,како би избегао формирање ЗСО

Мандат Управљачког тима за израду нацрта Статута ЗСО траје све до краја процеса формирања Заједнице и не постоји ниједан правни основ да Аљбин Курти једнострано и самовољно разрешава ово тело, истиче у саопштењу директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

 

 

Он је додао да је мандат постојећег Управљачког тима активан и валидан, што су у више наврата потврдили представници Европске уније, као и високи представник ЕУ за спољну политику Џозеп Борељ.

,,То што се њему не допада нацрт Статута ЗСО, његов је лични проблем.
Пре него што Курти оспори функционисање Управљачког тима, нека обнови градиво и поново прочита изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да управљачки тим не може једнострано да се смењује, јер су они део процеса дијалога и да је за њих састав тог тима и даље валидан”, истиче Петковић.

Он подсећа да је високи представник ЕУ Борељ нагласио је у свом обраћању након последње рунде дијалога 2. маја да ће ЕУ и надаље, по потреби, позивати Управљачки тим на састанке у Брисел.

,,Куртијев покушај да оспори састав и мандат Управљачког тима није ништа друго до јалова куповина времена, не би ли избегао обавезу формирања ЗСО, али му то неће поћи за руком.

Једино што Курти ради јесте да по цео дан смишља пакости како да уруши дијалог, пошто не жели да формира ЗСО. Али, колико је он у својој намери одлучан, Београд и Александар Вучић су још одлучнији да се Заједница формира”, поручује директор Канцеларије за КиМ.

Подели на: