Најновије вести

Петковић: Представници ЕУ или не познају или намерно селективно читају споразуме

Данашње саопштење портпарола Европске комисије којим се позива Приштина да продужи рок за пререгистрацију возила са КМ таблицама, показало је да представници ЕУ или не познају или намерно селективно читају споразуме и парцијално их цитирају, рекао је у директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

 

Наиме, пошто се портпарол Европске комисије у свом данашњем саопштењу позива на споразум из 2016, подсетићу га да је реч о “Договору у вези са финализацијом спровођења Споразума о слободи кретања из 2011. године – Брисел 14. септембар 2016. године” у ком се у тачки 4. предвиђа продужетак рока за пререгистрацију возила, али и подсетићу га и на оно што није рекао, а то је да се на самом почетку те исте тачке помиње употреба статусно неутралних КС таблица. Такође, подсетићу портпарола и на тачку 8. истог документа, коју исто није поменуо, а у којој се каже да се пререгистрација неће примењивати за она возила за која важи режим стикера?

Петковић је истакао у саопштењу за јавност да је свима итекако добро познато да је на основу Закључака из Брисела од 30. септембра 2021. године о употреби режима стикера, Приштина налепнице примењивала и за возила са КМ таблицама. Тиме је и практично и формално признала да се на те таблице не може односити процес пререгистрације.

Дакле, у складу са наведеним одредбама, КМ таблице су легалне и легитимне таблице за простор Косова и Метохије које се у складу са Закључцима од 30. септембра 2021. прекривају стикерима као и сваке друге таблице Републике Србије које улазе на простор покрајине.

Самим тим, као легалне и легитимне регистарске ознаке, не постоји ни обавеза ни потреба да се КМ таблице замене или пререгиструју на тзв. РКС таблице, посебно у ситуацији када је Приштина противправно 2020. године укинула статусно неутралне КС таблице.

С друге стране, поставља се питање да ли за ЕУ споразуми важе у целини или само у делу који одговара приштинским ставовима?

Београд ће увек и на сваком месту инсистирати да се споразуми постигнути у Бриселу поштују у целини и потпуности, не селективно или парцијално као што то чини Приштина која скоро десет година одбија да формира Заједницу српских општина.

Подели на: