Најновије вести

Петковић: Приштина да не покушава ништа што ће угрозити Србе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић позвао је поново данас Приштину да не покушава ништа што ће угрозити безбедност Срба на КиМ, услед процена да би Приштина могла да покуша да заузме трафо-станицу Валач и хидроелектрану Газиводе због тренутно “компликоване енергетске ситуације”.

 

 

Петковић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да Србија чини све да заштити српски народ на КиМ и замолио међународну заједницу да “обрати пажњу на оно што ради премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

“Курти је опасан човек, а ми морамо да се вратимо за преговарачки сто. Очекујем да у другој половини новембра наставимо разговоре, а прва тема тих разговора је формирање ЗСО”, рекао је Петковић.

На питање како види састанак лидера ССП Драгана Ђиласа у Стејт департменту са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, Петковић каже да је “бедно и понижавајуће” што је “Ђилас усред Америке Србе окарактерисао као криминалце”.

“Он је рекао како је север криминализован и да због тога треба да се у потпуности интегрише у приштинске институције. По извештајима косовске полиције, стопа криминалитета је седам пута већа на југу него на северу”, рекао је Петковић и додао да свако ко пристаје на Куртијеву реторику “пристаје на напад на српски народ на КиМ”.

Петковић је нагласио да Србија никада неће оставити свој народ, те да “више никада неће моћи да се понове олује или неки погроми”.

“Србија чини више него икад да обезбеди све српском народу на КиМ, потребни су нам мир и стабилност, као и дијалог на коме инсистирамо”, поручио је Петковић.

Подели на: