Најновије вести

Петковић: Приштина не жели деескалацију, за њих је састанак у Бриселу само представа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је последњи састанак у Бриселу апсолутно потврдио да Приштина није спремна да иде у правцу деескалације, као и да је долазак у Брисел за Приштину само представа.

 

 

 

Петковић је за ТВ Пинк рекао да је манир Приштине да говори о деескалацији, али да када треба да се то спроведе неће трилатералу, договоре, деескалацију.

“Ми смо били спремни да се сретнемо са њима јер што би иначе ишли у Брисел. Друго је питање да ли волим да се срећем са Бисљимијем, али мој је посао да разговарам о тешким темама. Ово више нема везе са преговорима и одговорношћу. Они само фингирају преговоре и долазак у Брисел, то је за њих само представа”, рекао је Петковић.

Према његовим речима ништа није прече од деескалације.

“Али на северу КИМ је и даље косовска полиција у и око зграда општина, наставља се малтретирање Срба. Ситуација није сјајна ни на југу – у Штрпцу, Грачаници, Косовском Поморављу. Најважније је да решимо кризу, да се повуку лажни градоначелници, полицајци, Куртијеви окупатори који немају шта да траже на северу”, рекао је Петковић.

Он истиче да је све то речено и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку, као и да је званична агенда Брисела била разговор о деескалацији.

“Ми смо испунили две од три обавезе, трећу нисмо јер она иде паралелно са обавезом Приштине – када повуку полицију повући ће се грађани испред општина. Они ништа од тога не желе, већ само фарсу и представу”, рекао је Петковић.

Додао је да је Бесљими имао састанак са Лајчаком у Братислави и да је ЕУ имала идеју да направи међукорак којим би Приштина показала добру вољу и који би омогућио да, када почне састанак у Бриселу, буде колико-толико релаксиранија ситуација. “То није договор, јер да јесте требао је да учествује Београд, већ је реч о консултацијама ЕУ и Приштине, да Приштина покаже добру вољу и да крену тако што ће да повуку 25 одсто полицајаца у и око зграда на северу КиМ. Тих 25 одсто је чиста фарса и то ништа не представља”, констатовао је Петковић.

Како каже, Курти је после тога на Твитеру написао да је Приштина испунила своје обавезе. “Прво они се нису повукли, и даље су ту, у кругу од 100-200 метара, само нису испред зграде општине, него школе. То знају и у ЕУ. Тај договор ничему не служи, јер никаквог помака нема, јер се ништа не дешава. Он сада покушава све да превари и каже ја сам своје учинио, а шта је са ЗСО, оставкама градоначелника који не треба ту да буду и никога не претстављају. Онај јадни мученик Хетени у Лепосавићу добио је 100 гласова и сада не сме да изађе из зграде општине месец дана. Све је спрдња од демократије”, поручио је Петковић.

Нагласио је да Приштина мора у потпуности да повуче своје полицајце, јер, како је рекао, немају шта тамо да траже на северу КиМ, али да Приштина ни на ништа не пристаје, већ би само да причају о томе да Србија треба да призна Косово.

“Пре састанка са Лајчаком у Бриселу, председник Александар Вучић имао је састанак са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом. Он је учинио част председнику Вучићу и нашој делегацији јер је позвао на вечеру у свом дому. Не могу да разумем опозицију, која је и пре и после састанка тврдила да ће Столтенберг бити чврст према Београду. Твитови Драгана Шормаза немају везе са животом. Он је видео Столтенберга само на телевизији, а говори како зна шта се дешавало иза затворених врата”, каже Петковић.

Петковић истиче да је био на тој вечери и да је председник Вучић понео папире да би Столтенбергу презентовао извештаје о нападима на Србе на КиМ од доласка Куртија на власт. “Реч је укупно 384 напада, 54 напада на цркве и верске објекте, 15 напада на децу, 13 напада на медицинске раднике, а посебно смо обратили пажну на невино ухапшене Србе и шта им Приштина ради, посебно о пребијању Срба у косовским притворним центрима, где су још увек тројица, док су четворица изашли”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Додаје да су показали Столтенбергу видео од 29. маја како наши људи мирно седе на протестима, а онда припадници КФОР-а увлаче и хапсе неке од њих и предају их косовској полицији. “Столтенберг све то разуме и много тога је знао. Његови сарадници, који су у потпуности упућени у ситуацију на КиМ, могли су да потврде све оно о чему смо говорили”, закључио је Петковић.

Наводи да није први пут да Курти после доласка из Брисела повлачи једностране потезе. “Прошли пут су ухапсили Орловића, подметнули су возилу са динамитом и оружјем које је плрилкупљано на југу па убацивано на север, као изговор зашто косовска полиција мора да буде на северу КиМ. Ми смо све то доставили смо Столтенбергу, унапред указујући на све шта ће да се деси, оно што је Приштина радила била је чиста лаж”, рекао је Петковић.

Он се осврнуо и на јучерашње догађаје када је, како је рекао, градоначелник који нема никакав легитимит, донео одлуку да се обуставља градња зграде Универгзитета и станова за социјално угрожене породице. “Ко си ти да о томе одлучујеш? Све раде да додатно изнервирају наш народ и покажу Лајчаку да може он да сазива састанке колико хоће, али да Курти одлучује да ли ће доћи до деескалације”, поручио је Петковић.

Подели на: