Најновије вести

Петковић: Приштина води општи информациони рат са намером да се разори Србија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је на делу општи информациони рат који воде премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља, са намером да се разори Србија да се науди српском народу на КиМ и да се згази било каква могућност за наставак дијалога и нормализацију односа.

 

 

У наредна 24 часа ће се обратити председник Србије Александар Вучић са много више информација”, навео је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом дешавања на КиМ. и додао да Вучић интензивно разговара са војним врхом и да ће у складу са развојем ситуације бити доношене наредне одлуке.

“Борићемо се да сачувамо мир и учинићемо апсолутно све да покажемо и свету и домаћој јавности са каквим преварама се суочавамо а које имајуза циљ да се ослаби Србија и изазову нови инциденти и створи простор да неосновано хапси на северу КиМ и тиме ствара нове кризе и уводи на с у нове сукобе. Иза овога свакако стоје и велике силе које помажу Куртију и Приштини”, навео је Петковић.

Додао је да је синоћ 19:40 у насеље Колонија у Звечану упао већи број припадника Росу.

“Сат времена након тога Свечља саопшатава како је пронађен ауто са таблицама БГ955јW и он ту саопштава да је пронађена извесна количина оружја и експлозива и напада Београд да стоји иза планова да се изврше терористички напади на грађане и институције тзв. Косова”, рекао је Петковић

Наводи да је Свечља напао Београд без икаквих доказа. “Он то чини у време када се обраћа заменик командира косовске полиције за регион север који каже да чека да дођу специјални тимови да утврде шта је пронађено у аутомобиле. Ви видите да док се чека тим Свечља већ припремљено излази са информацијом да је у аутомобилу пронађено много тога, и зоље, и осе, и ручне бомбе и некакав експлозив”, истакао је Петковић и додао да Свечља својим неоснованим изјавама само покушава да изазове сукобе на КиМ.

Петковић рекао је да су неколико дана пре јучерашњег проналаска аутомобила са оружјем за који је министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља оптужио Србе, припадници БИА и српске службе безбедности обавестиле о томе да се у регионалним станицама Косовске полиције скупља оружје које је претходно одузимано од албанских и српских грађана на КиМ како би се извршило подметање, са циљем да се изведу нова хапшења Срба и инциденти.

“Наше службе безбедности пре свега БИА, пронашле су и овом информацијом обавестиле готово најмоћнију земљу на свету и најзначајнију обавештајну службу на свету о плановима и намерама Приштине и Куртија. Овај документ 571-013/2023 који је послат 20. јуна у раним јутарњим часовима – БИА је прикупила инфо да Приштина и њихове службе безбедности припремају нова хапшења Срба и изазивање међуетничког оружаног сукоба. На том плану, припадници косовске полиције, илегално ватрено оружје које су у претходном периоду запеленили од Албанаца и Срба који нису имали дозволе – транспортују из свих станица косовске полиције у регионалне дирекције косовске полиције, а потом превозе у базу Белведере у јужном делу Косовске Митровице”, рекао је Петковић.

Петковић је даље прочитао део документа у коме се наводи да је намера Приштине да оружје и муницију злоупотреби за хапшење Срба на северу Косова, и да је о свему овоме обавештена безбедносна служба “готово најмоћније земље на свету”.

“Ми смо дошли до сазнања да су 20. јуна, без икакве претходне најаве, из станице косовске полиције, а то је само један део транспорта, извесна количина ватреног оружја оса, зоља пиштоља, експлозива транспортована у седиште регионалне дирекције косовске полиције у Гњилану. Подменуто оружје ће потом из Гњилана, допремљено из других станица, по истом моделу урађено и по другим регионалним центрима, бити транспортовано у базу Белведере где су смештене специјалне јединице косовске полиције”, рекао је Петковић.

Додао је да је из свега јасно да је циљ да се оружје прикупи из полицијских станица, у регионалне станице косовске полиције, а затим транспортује у Белведере, а све са циљем подметања оружја како би се окривили Срби, те да то искористе за нове нападе и хапшења Срба на КиМ.

Петковић је открио да је регистрација аутомобила регистарских ознака БГ955ЈW у коме је, како министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља тврди, пронађено оружје недалеко од општине Звечан на северу КиМ, истекла 29.7.2020. године, да је у питању украдено возило и поставио питање како је могуће да као такво уопште пређе административни прелаз.

“Када погледате возило, видите искривљене таблице, као да их је неко намерно намештао и видите регистарске таблице, БГ955ЈW. Иначе, по нашој уредби све српске регистарске таблице са латиничним словима са квачицама, као и словима Y и W се искључују из употребе. То је уредба из 2018. године која је продужена до 2020. године. И у саобраћају данас, ви немате ни једно возило које има такву таблицу”, појаснио је Петковић на ванредној конференцији за медије. Додао је да је МУП Србије провером утврдио да је регистрација на спорном аутомобилу истекла 29.7.2020. године.

“Какво је то возило са непостојећим таблицама у претходном периоду могло да уђе на КиМ и то пуно оружја. Да ствар буде интересантнија, реч је о возилу које је украдено, а крађа је пријављена 24.6.2020. године, месец дана пре истека регистрације. Сваком је јасно о каквим преварантима и лажовима је реч. Све са намером да се на КиМ створе сукоби који би прерасли у рат. То је једина политика Аљбина Куртија и Свечље”, оценио је Петовић.

Додао је да супротно тврдњама Свечље, који је рекао да спорни аутомобил, на простор КиМ ушао у претходном периоду, возило није прешло званичне административне прелазе и додао да није могло да пређе ни алтернативне прелазе, јер их је “косовска полиција противправно пресекла и преорала пре више од седам месеци”.

“Оружје које је пронађено у аутомобилу стизало је у базу Белведере, а одатле га је РОСУ пренео у Звечан оптужујући Србе. Онда говоре како је ауди пронађен 100 метара од зграде општине Звечан. Ви добро знате да је захтев ЕУ за деескалацију и тај да се косовска полиција повуче из зграда општина у Звечану и Лепосавићу, али и из њихове близине. Те зграде у ширем луку од 100 метара обезбеђује и КФОР бодљикавом жицом. Ту не може ни птица да прође, а камоли аутомобил са БГ таблицама. Ово није прича ни за малу децу и јасно је о чему се овде ради”, рекао је Петковић.

Истакао је да је премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти најновијим хапшењима ударио шамар ЕУ и показао да Приштина не жели да настави са дијалогом за нормализацију односа.

“Ненад Орловић је ухапшен без налога, што је потврдио и Борељ говорећи да се Срби вансудски хапсе. Онда се у медијима појавила информација да се хапшење догодило на позив Свечље који има спискове за хапшење људи, а тек након тога обавештава суд и тужилаштво”, рекао је Петковић. Наводи да је акција хапшења извршена без налога тужилаштва и да се види да је налогодавац тих хапшења Курти, за кога је рекао да мимо институција лови и хапси Србе како би креирао нове кризе на северу КиМ.

“На друштвеним мрежама Албанци су објавили и снимак Ненада Орловића, како седи го до појаса у соби у којој га испитују, а на глави му стоји црна кеса. То Албанци шерују по друштвеним мрежама и хвале се како га малтретирају”, рекао је Петковић.

Наглашава да је добро што је из притвора јуче пуштен Радош Петровић, који је први ухапшен 29. маја у Звечану, али су у притвору и даље Душан Обреновић, Милун Миленковић Луне, Далибор Спасић, Немања Влашковић, Урош Вукашиновић, Драгиша Миленковић који је ухапшен у Грачаници, а сада и Ненад Орловић.

“Све то показује да не жели да стане, већ жели да изазове нове кризе”, навео је Петковић.

На питање новинара да, када је поменуо високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Бореља и то да је он поручио да су веома забринути за хапшење Срба без законске основе, али и „марша“ косовских безбедносних снага, праћене „тешком реториком Србије“ и да ли ЕУ иако без кривице српске стране свакако део одговорности за ситуацију пребацује на Србију оптужујући је за тешку реторику, Петковић је рекао да није јасно о каквој „тешкој реторици“ се ради и питао се да ли мисле на то што говоре да Србија жели да сачува мир.

„Да ли је тешка реторика то што говоримо да ћемо да сачувамо мир, да пратимо ситуацију, да се боримо за наше људе и да ћемо заштитити наш народ, ако они који су задужени за то, мислим на пре свега Кфор, то не уради. И тако што ћемо да разобличавамо све ове лажи. Знате какав ударац ово може да нанесе Србији, Курти је свестан тога зато то и ради, али срећом имамо доказе и наше службе које озбиљно раде свој посао, јер Србија је озбиљна држава“, рекао је Петковић.

Он је додао да је на време указано на све „намере, пакости и гадости“ Куртија и Свечље.

„А када је реч о том вансудском хапшењу о ком говори Борељ, знате како то изгледа? Курти састави један списак Срба које треба Свечља да ухапси и преда му, он га стави у џеп и онда гледају и прате ситуацију, када је потребно да се дигне тензија – он извади тај папирић и онда само по телефонском налогу, као што је ово непобитно урађено, Свечља позове РОСУ и каже ухапсите тог и тог. И тако су јуче ухапсили ујутру тог човека. Невиног Србина који је радио у аутоперионици“, рекао је Петковић.

Када ухапсе, додао је Петковић, одведу те људе у собу за испитивање, муче их ставе им црну кесу на главу, а онда то снимају и пусте по друштвеним мрежама да се „наслађују млади Албанци“ како то раде Курти и Свечља. „Након тога онда прође два, три дана и ново хапшење. Јесте то ударац на ЕУ и показатељ свих размера проблема са којима се суочавамо са Аљбином Куртијем, али борићемо се и изборићемо се“, рекао је Петковић.

Подели на: