Најновије вести

Петковић: Проблема не би било да поштују Бриселски споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оптужио је данас Аљбина Куртија да за шаку гласова на предстојећим локалним изборима изазива кризу на северу, покушава да хапси Ивана Тодосијевића и изврши упад у енергетска постројења.

 

 

Оценио је срамним пресуду Апелационог суда портив Тодосијевића, а за захтев Тодосијевићу да се јави на издржавање казне, рекао је да јасно да желе да затворе цео српски народ на КиМ и не дају му да говори истину.

Подсетио је да је председник Александар Вучић, а и закључено и на Националном савету, затражио да се поништи срамна пресуда Теодосијевићу.

Приштина, каже, својим понашањем, јасно показује да их не интересује Бриселски споразум.

„Свега не би било да је поштован Бриселски споразум и поштована тачка 10, где јасно стоји да мора да буде испоштован национални састав судских већа у српским општинама. Она предвиђа да у том већу мора бити двојица судија српске националности и један Албанац. У свим слуцајевима имамо да се у већу налазе тројица Албанаца, а тако је било и у случају Ивана Тодосијевића“, објаснио је Петковић.

„Албанци су тужили, Албанци су и осудили Тодосијевића“, истакао је он.

Рекао је да се поштовао Бриселски споразум не би ни дошли у овакву ситуацију, и не би имали кризу на северу КиМ.

„ЕУ је јасно рекла и на последњем састанку у Бриселу да је прекршен Споразум. Али само су то рекли и ништа нису предузели“, пренео је Петковић.

Указао је да Приштина, на прошлом састанку, сем теме несталих није желела да разговара, и да је њихова делегација говорила како не жели да разговара о споразумима које је потписивала претходна влада.

„Тако се они понашају према Бриселским споразумима. А Београд све време инсистира на дијалогу и свим споразумима. Ми смо наше обавезе до 2011.до сада испунили. Време је да се кажу постоји ли Бриселски споразум или га нема. Да ли има свих 48 договорених сопразума или они не важе“, рекао је он.

Петковић је рекао да сада неко покушава да спроводи споразум о слободи кретања, и одредбу погрешно тумачи, тиме што је довео 350 специјалаца и оклопна возила.

„Ми смо за преговоре и очување мира и безбедности, али да неко понижава државу Србију то не може“, истакао је он.

Питање таблица, стикера, је, сматра, ситница у односу на оно што може да уследи.

На сваком кораку, истиче, Приштина гази Бриселски споразум, извлачи шта им одговара, а суштину, ЗСО неће да спроведу.

Идеја је да се кроз ЗСО обезбеде колективна права за српски народ на КиМ, која данас не постоје, указао је Петковић осуђујући хапшења лица која лепе билборде „Добродошли у ЗСО“.

Због антисрпске реторике Куртија, каже, имамо ове године више од 100 етничких инцидената, и РОСУ се на Брњаку иживљава над нашим народом.

Ако хоће да разговарају, морамо да се вратимо на стање пре 20. септембра“, поручио је Петковић.

Србија је сада јака, неће се више поновити Олуја и погром

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је Србија данас јака на међународном плану, и да самим тим неће дозволити нападе и малтретирање Срба и додао да је изјава председника Србије Александра Вучића, да се нашем народу неће поновити ни Олуја ни погром, улила спокој међу Србе на КиМ.

“Ми никоме не претимо, не светимо се, само тражимо да наш народ има право на живот”, Петковић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије поводом најновијих потеза Приштине.

Одговарајући на новинарска питања на конфенцији, која је одржана поводом позива Ивану Тодосијевићу да издржава казну због изјаве о Рачку, Петковић је рекао да стање треба да се врати на период од пре 20.септембра и да се разговара у Бриселу како би се спорна питања решавала.

“А то подразумева да се повуку све мере које је Приштина донела противправно без договора са Београдом. Не знам да ли се договарало нешто са Европском унијом, али овакво иживљавање нећемо допустити, јер ако се овде не стане питање је шта је следеће и где ће следеће РОСУ да уђу”, упозорио је Петковић.

Када је реч о формирању ЗСО која је договорена у оквиру првог Бриселског споразума 2013.године, Петковић подсећа да је после тога било још неколико споразума укључујући и опште принципе из 2015.године где је тачно договорена структура, надлежности, циљеви и функционисање ЗСО.

На основу тога би требало да се реши и питање око таблица, слободе кретања и многа друга питања, навео је Петковић.

“Уместо да Приштина крене у спровођење Заједнице српских општина и да измени правни оквир за формирање ЗСО они тај споразум о општим принципима из 2015. шаљу на оцену уставности Уставном суду и њихов тзв. Уставни суд доноси одлуку да 22 надлежности од 23 нису у складу са њиховим Уставом”, подсећа Петковић.

Како је додао, Приштина је оценила да сем имена нема ништа од ЗСО.

“Па зашто смо онда ишли у Брисел и договарали се? А свој потпис је ставила и Европска унија. Да смо то знали могли смо да окупимо десеторо људи да оснују организацију ЗСО, али ми то нећемо. Желимо заједницу за остваривање колективних права”, рекао је Петковић.

Одбацио је тврдње Аљбина Куртија да је ЗСО моноетнички концепт, наводећи да је такав концепт присутан у Приштини или Пећи одакле су протеарни Срби.

Подели на: