Најновије вести

Петковић: Пуцњава у правцу српске школе у селу Угљаре је 331. напад на Србе на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да пуцњава у правцу српске основне школе у селу Угљаре на централном Косову представља 331. напад на српске средине и српски народ у тој покрајини, што сведочи у каквој ситуацији данас на КиМ живе Срби и сви неалбанци, а који су уз државу Србију.

 

 

Петковић је на ТВ Пинк рекао да су синоћ око 23 часа непознати нападачи из возила у покрету пуцали у правцу српске основне школе у Угљару и да је у том тренутку у дворишту школе било троје деце ромске националности, три дечака старости 13, 15 и 17 година.

“Они су само пуком срећом остали неповређени, с обзиром на то што је у њиховом правцу пуцано из оружја”, истакао је Петковић и додао да се аутомобил из којег је пуцано упутио у правцу Преоца, ка албанској средини.

“Зато нам је важан дијалог и све време инсистирамо на њему, да бисмо сачували животе људи на терену”, указао је Петковић.

Нагласио је да је на КиМ потребна буквално само једна варница да би ствари отишле у потпуно негативном правцу и оценио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти то зна и користи, изазивајући сваког дана нове инциденте.

Према речима Петковића, Курти жели да произведе некакву неодмерену реакцију српског народа на КиМ јер зна да, какви год сукоби и кризе да избију, Запад ће увек кривити Београд и председника Србије Александра Вучића. “И ту је стварно апсолутно тачно то што је председник Александар Вучић на неки начин двоструко притиснут – с једне стране од стране међународне закеднице, али, с друге стране, и од нашег народа који живи на КиМ, који чека и очекује много јачу реакцију државе Србије, а ми управо чинимо све да сачувамо мир баш због наших људи на КиМ”, рекао је Петковић.

Према његовим речима, Курти и жели да изазове реакцију на терену како би гурнуо и државу Србију и српски народ на КиМ у сукоб са међународном заједницом.

“Криза је једини начин који Куртију одговара да избегне своју обавезу формирања ЗСО”, рекао је Петковић.

“Немогуће је озбиљно разговарати са Бесником Бесљимијем”

Петковић је рекао да су преговори са Бесником Бесљимијем у понедаљак у Бриселу били веома тешки, да су трајали више од осам сати, као и да је са њим готово немогуће разговарати озбиљно.

Он је рекао да, док је наша страна на преговоре дошла спремна са више од седам експерата и са свим предлозима и документима, а и Европска унија је изашла са одређеним предлозима шта даље у правцу израде статута Заједнице српских општина (ЗСО) и даљих корака за деловање заједничке комисије за нестала лица, приштинска страна је дошла скроз неприпремљена.

“Уместо да то буде тема, а ми смо дошли припремљени да дамо наше сугестије и предлоге и направимо корак даље, Бесљими је дошао без иједног папира о темама о којима је требало да с разговара и рекао је да ће своје одговоре послати за седам дана. Они не желе да разговарају а за нас је увек прва тема ЗСО и сви инциденти на терену се дешавају зато што нема механизма за заштиту колективних и индивидуалних права Срба на КиМ”, рекао је Петковић.

Оценио је да се Бесљими тиме што је изјавио да не зна шта је то ЗСО, шегачи и са дијалогом са ЕУ и посредником у дијалогу.

Петковић је рекао да је неозбиљно да Бесљими улази у детаље преговора око енергетике, несталих лица, слободе кретања, статута ЗСО јер даје само политичке оцене и брутално напада председника Србије Александра Вучића и српски народ на Косову и Метохији.

“Нисам му остао дужан и одговорио сам му како заслужује. Када он спомене свој устав ја изнесем наш и кажем да је на снази и Повеља УН и резолуција 1244. по којој Косово није нити ће бити држава. Стално је говорио да то мора да се заврши међусобним признањем, а не мора нити ће, јер то није циљ дијалога. То није мандат дијалога, мандат је нормализација односа која подразумева да се успостави нормалан свакодневни живот и када је реч о таблицама, да људи слободно могу да се крећу”, рекао је он.

Додаје да Приштина све време користи тему несталих да би ућарила неке политичке поене и да би том темом нападала Србе, али да када треба нешто конкретно урадити, они беже од питања несталих. “Ми смо две године чекали да дође до усвајања Декларације о несталим лицима, зато што је Аљбин Курти све време одбијао текст декларације коју је предложила ЕУ. Ми смо одмах све прихватили, зато што је нама у интересу да се то реши. Ми то питање видимо као цивилизацијско, а не као политичко. Али они неће о томе да разговарају”, нагласио је Петковић.

Наводи да је Бесљими запретио да ће изаћи са састанка када је он предложио да дође Вељко Одаловић, као представник владине Комисије за нестала лица. “Ту сам ја отворио питање смисла тих разговора где не могу експерти да учествују, где се прави фарса од дијалога, где се Приштини попушта и дозвољава да се тако понаша”, рекао је Петковић.

Каже да, када се помене Резолуција 1244, Бесљими скаче као опарен. “Он не може да поднесе да чује реч компромис, њега то не интересује. Хоће да решава питање ЗСО и тог Статута, тако што ће се одлука доносити по некаквих пет критеријума који су они утврдили и да тако треба да буде. То не пише ни у једном споразуму. Зна се шта пише у општим принципима, али њега то не интересује. Посебно се изнервира када му прочитам тачку 16Д, где се каже да ЗСО треба да буде финансирана преко Београда”, наводи Петковић.

Истиче да председник Александар Вучић стално говори страним државницима и преговарачима да Приштина никада неће формирати ЗСО и да, како одмиче време, видимо да је у праву. “Зато је важно да разумемо да ми морамо да разговарамо и преговарамо да не би били оптужени и да не би сносили одговорност низашта, јер они су чедо Запада, и шта год они урадили, њих неће да криве, а ми имамо наш народ доле и шта ћемо да радимо ако крену на наш народ”, поручује Петковић.

Додаје да сада хоће насилно да инаугуришу, како је рекао, окупационог гаулајтера, у градоначелника Косовске Митровице који је добио је 800 гласова, а где живи 98 одсто Срба. “Кога ће да представља он који је наступао испред Куртија, чији је он градоначелник на изборима на којима је изашло 3.4 одсто људи. Да ли постоје негде у Европи или Америци такви избори?”, пита Петковић.

Констатовао је да се лицемерје Запада према Србији види и на примеру Савета Европе и сасвим пристојном захтеву Србије.

“Они не могу да поднесу садашњу чињеницу да бране територијални интегритет Украјине, а позивају се на међународно право, а они су ти који су све то погазили у случају Србије. Ми смо тражили да се поштовање територијалног интегритета односи и на све остале земље чланице Савета Европе, и при том нисмо спомињали Србију. Нису хтели да прихвате”, рекао је Петковић.

Подели на: