Најновије вести

Петковић: Пуштени координатор РИК-а и возачи камиона који су приведени на Мердару

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да су координатор РИК-а и возачи камиона који су превозили референдумски материјал пуштени и да се враћају у Београд.

 

 

Два камиона са материјалом неопходним за одржавање референдума задржани су на административном прелазу Мердаре, а приведени су тројица возача и координатор Републичке изборне Комисије Марко Јанковић.

Конфисковани референдумски материјал предат косовској царини
Полиција у Приштини саопштила је да је конфисковани бирачки материјал за гласање на референдуму у српским срединама на Косову и Метохији предат царини.

У саопштењу се потврђује да да је после испитивања особље Републичке изборне комисије са возачима камиона ослобођено.

“Уместо да их дочекају представници ОЕБС-а, који је требало да преузму материјал и дистрибуирају га на 140 бирачких места, сачекало их је десет возила косовске полиције”, рекао је Петар Петковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према Петковићевим речима, њима су одузети мобилни телефони и одведени су у косовску полицију у Лужанима, десетак километара од Мердара ка Подујеву.

Додао је да је Београд синоћ послао официра за везу Дејана Павићевића и да су они ослобођени и да су на путу за Београд.

Петковић каже да је специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославу Лајчаку рекао да су прекршени сви споразуми, док се, тврди, шеф ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт није ни јавио на телефон.

Подсетио је да косовска скупштина данас треба да донесе Декаларацију о забрани спровођења рефрендума. Од кад је Аљбин Курти премијер привремених институција у Приштини на КиМ су се догодила 133 међунационална инцидента.

Нагласио је да је заплењени референдумски материјал још налази на административном прелазу Мердаре и да ОЕБС још може да га дистрибуира као што су се обавезали договором од 22. децембра.

Петковић каже да је важно је што се земље Квинте огласиле и позвале Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно косовском уставу.

Додаје да је то исто поручио и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Подсећа и да је амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио Куртију да врати замах дијалогу Београда и Приштине и да не предузима једностране потезе.

“Запад може да изврши потребан притисак, очекујемо од ОЕБС-а да подели референдумски материјал, Србима се крше основна људска права и по Резолуцији 1244 и по свим светским стандардима”, истиче Петар Петковић.

Каже да је у јучерашњем разговору председника Александра Вучића са представницима Срба на КиМ, поручено да је потребно да обезбедимо мир и да престану напади на Србе.

“Срби на КиМ ће послушати Београд и гласати за уставне промене на референдуму”, додаје Петковић.

Подели на: