Најновије вести

Петковић: Реакцијом Вучића спречен сукоб на северу КиМ, Курти нападима на Србе прикупља политичке поене

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се разговором председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и реаговањем Кфора, који је на Косову присутан да заштити мир и обезбеди слободу кретања, ситуација на северу Косова смирила, а лудило косовског премијера Аљбина Куртија се зауставило.

 

 

Он је за тв Курир нагласио да је председник Вучић дипломатским путем спречио да дође до сукоба који би се лако могао проширити на регион.

“Разговоре које је председник обавио са Столтенбергом су значајни и важни као и сви претходни које је Вучић увек имао са њим, јер да није Кфора и разговора генерала Мојсиловића са комадантом Кфора, а затим и реакције Европљана и Американаца, цела ситуација је могла да оде много даље, да се запали буре барута на северу Косова и Метохије и да се све то прошири и на цео Западни Балкан, јер очигледно неко жели овде сукобе а то није Вучић и Београд. Ми смо за мир и стабилност”, казао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је додао да се пропаганда косовског премијера Аљбина Куртија и оних медија који нападају Србију сваког дана, поготово хрватских, заснива на томе да представе како Србија и њен председник желе да дестабилизују Западни Балкан, да се створи ново ратно жарите и да заправо Русија преко Србије креира догађаје.

“То су лажи и будалаштине Аљбина Куртија и оних који га подржавају, јер да смо ми желели сукобе, зар би се наши људи повлачили са барикада, зар бисмо толико труда уложили у последњих 48 сати и више, да зауставимо све оно што је могло да се деси на северу КиМ. Онај који је милитантан је Аљбин Курти, јер оног тренутка када је он донео одлуку да одложи реципроцитет за месец дана, све је стало. Било је потребно пет минута. Није ствар у Београду. Цела акција је била унапред испланирана како би се десила нова ‘Олуја’, нови погром и страдање Срба”, истакао је он.

Петковић је истакао да према споразуму из 2013. године који је Хашим Тачи потписао са НАТО пактом, оружане снаге Косова, без одобрења команданта Кфора и четири градоначелника са севера Косова, не смеју да уђу на север Косова.

“А они свакодневно провоцирају и улазе на север. И након повлачења наших људи са барикада, када смо мислили да идемо у правцу деескалације, Курти је наставио са провакцијама. Зато кажем, питање је шта нас још све очекује, јер нико више не зна како он може да реагује. Курти очигледно жели нове тензије на северу КиМ. Прошло је неколико сати како су се Срби повукли са барикада, Јариње и Брњак су и даље били затворени. Горан Ракић није могао да прође преко прелаза Јариње, иако је договор био да се сви прелази одмах отворе. Већ сутрадан имали смо киднаповање возача санитета који је превозио лекове у Митровицу нашим болесним пацијентима, где су маскирани припадници РОСУ опет без одобрења упали на север, зауставили возило и одвели у непознатом правцу возача и возило, запленили лекове. Они сваког дана изазивају инциденте”, нагласио је Петковић и додао да су о свему томе обавестили и представнике међународне заједнице рекавши да је Курти тај који жели инциденте.

Петковић је нагласио да су Срби на Косову одлучни да остану на својим огњиштима.

“Наш народ је био и бесан и узнемирен, али одлучан да истраје и остане на Косову и Метохији. Још једном се захваљујем нашем народу који је послушао председника Вучића и повукао се са бариикада, који је показао на делу да су за мир и стабилност. Јер ако неко жели мир, то су Срби на Косову, не само северно, него и јужно од Ибра”, казао је он.

Петковић је додао да у Београду има много оних који би да јуришају на Ђаковицу и Качаник, али из београдских кафића и друштвених мрежа, а да никад нису отишли на Косово, нису провели ноћ тамо и никада нису осудили ниједан напад на Србе.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да “само одговорним приступом можемо да заштитимо наш народ”

“Од 1999. године ми немамо војску и полицију на КИМ, једини механизам је дијалог и дипломатска реакција”, навео је он.

Петковић је истакао да је “Отворени Балкан” једна од најбољих иницијтива у последњих 40 година, коју Курти одбија, јер нападима на Србе и Србију прикупља политичке поене.

“Отворени Балкан по први пут даје могућност економском развоју Западног Балкана у многим сегментима. Иницијатива даје могућност да се развијамо, да идемо у правцу стварања бољих међусобних и добросуседских односа. Хајде да видимо шта можемо да учинимо за бољу будућност, коју Курти очигледно не жели, он бежи и организује ‘отворени балкон’ где је окупио људе из дијаспоре, који када дођу на КиМ могу да виде чемер, беду, да не постоји економија, да је незапосленост преко 60 одсто, младе који желе да напусте Косово и Метохију”, навео је Петковић.

Петковић је закључио да, када Курти нема шта да понуди својим гласачима и друштву, креће у акције против Срба и против Вучића мислећи да ће му то донети политичке поене, док људи хоће посао, мир и стабилност.

Подели на: