понедељак, 05. децембра 2022. | 08:38
Најновије вести

Петковић са Шибом: Наставићемо да инсистирамо на спровођењу договореног, посебно на успостављању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Томасом Шибом, са којим је разговарао о току дијалога Београда и Приштине.

 

 

Петковић је Шиба информисао о настојањима Београда да у дијалогу са Приштином постигне компромисно решење, што би осигурало дугорочан мир и стабилност у региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је исказао забринутост поводом настојања политичких актера у Приштини да релативизију постигнуте договоре у дијалогу са Београдом. Петковић се посебно осврнуо на најновије нападе Аљбина Куртија на Бриселски споразум и Заједницу српских општина, рекавши да је то јасна потврда да у Приштини не постоји ни минимум добре воље да се преузете обавезе испуне.

Директор Петар Петковић је подсетио да политичка гарнитура у Приштини одбија да имплементира и одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини… У области решавање питања несталих лица Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Косову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине, посебно је нагласио Петковић.

С обзиром на чињенице да је спровођење Бриселског споразума, чији је гарант ЕУ, предуслов стварања нормалне друштвене климе и услова за суживот на Косову и Метохији и да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из дијалога у Бриселу, наставићемо да инсистирамо на спровођењу свега до сада договореног, посебно на успостављању Заједнице српских општина, са чиме се касни пуних девет година, истакао је Петковић.

Директор Петковић и амбасадор Шиб разговарали су и о недавно одржаним изборима у Републици Србији и с тим у вези Петковић је упозорио да су одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на териорији покрајине драстично угрожена основна грађанска, политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је закључио да ће Београд, у интересу очувања мира у региону, наставити да се залаже да се сва отворена питања решавају дијалогом и мирољубивим средствима, али и да се конструктивност и кредибилност морају захтевати и од Приштине, јер је реч о процесу који треба да почива на међусобном поверењу и спремности на сарадњу, наводи се у саопштрњу Канцеларије за Косово и Метохију.

Подели на: