Најновије вести

Петковић са Специјалним изаслаником председавајућег ОЕБС-а о угроженим правима Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са Специјалним изаслаником председавајућег ОЕБС-а Артуром Дмоховским, са којим је разговарао о угроженим људским и грађанским правима српског народа у нашој јужној покрајини.

 

 

Петковић се посебно осврнуо на последња догађања, када је Србима на КиМ било онемогућено да гласају на референдуму о промени Устава Републике Србије, што је, како је рекао, поред свакодневних напада и провокација, који трају већ месецима, додатни притисак и својеврстан вид политичког насиља, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохији је истакао да су етнички мотивисани инциденти усмерени против Срба, њихове имовине и имовине СПЦ на простору КиМ, готово свакодневни и да је од почетка прошле године до данас забележено 136 инцидената. Као еклатантан пример Петковић је навео недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња која се вратила у Ђаковицу, напоменувши да је од изузетног значаја ангажовање ОЕБС-а у случајевима кршења људских права повратника.

Петковић је упознао саговорника са најавама приштинских политичара да ће Србима бити забрањено да у будућности гласају на Косову и Метохији, што се односи и на изборе 3. априла, а што ће имати далекосежне и несагледиве последице по нормализацију односа и поништити до сада постигнуте помаке кроз дијалог Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ је пренео да српски народ жели да гласа на предстојећим изборима и да му то мора бити омогућено на исти начин како је то и до сада чињено, а да деструктивно понашање Приштине не сме бити препрека да Срби искористе своја грађанска и демократска права.

Петковић је подсетио да је српском народу, уз подршку ОЕБС-а, до сада било омогућено да гласа на изборима које расписује Република Србија и да очекује да Мисија ОЕБС-а у складу са повереним мандатом организује гласање на простору Косова и Метохије и 3. априла у складу са досадашњим праксама.

Београд ће и даље бити доследно и искрено опредељен за наставак дијалога и проналажење начина за нормализацију односа у покрајини, што се не може рећи и за Приштину, рекао је Петковић, указавши на чињеницу да приштинска страна одбија да имплементира до сада постигнуте договора, што се пре свега односи на успостављање Заједнице српских општина, на шта се чека скоро девет година.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је изразио очекивања да ће се угрожавање људских и грађанских права Срба на КиМ, свакодневно насиље и репресија над српским народом на Косову и Метохији, поред осталих проблема са којима се суочавају, наћи у фокусу Пољске, током њеног једногодишњег председавања ОЕБС-ом.

Подели на: