петак, 02. јуна 2023. | 01:30
Најновије вести

Петковић: Самопроглашено „Косово“ остало провизоријум и политички чардак ни на небу ни на земљи

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се и поред најављених свечаних седница и парада у Приштини, не може порећи чињеница да је у међународно-правном смислу самопроглашено „Косово“ до данас остало провизоријум и политички чардак ни на небу ни на земљи, нешто што је осуђено на постојање у простору између жеља и реалности.

 

 

Житељи Косова и Метохије албанске националности данас помпезно обележавају 15 година од једностраног проглашења независности, учињеног супротно међународном праву и принципима неповредивости граница суверених држава на којима почива стабилност савременог света, наводи Петковић у писаној изјави за медије.

“И поред најављених свечаних седница и парада у Приштини, не може се порећи чињеница да је у међународно-правном смислу самопроглашено „Косово“ до данас остало провизоријум и политички чардак ни на небу ни на земљи, нешто што је осуђено на постојање у простору између жеља и реалности. Релност је да самопроглашено Косово, упркос подршци значајног броја моћних и утицајних земаља, није и не може да постане држава, јер значајно већи део међународне заједнице свестан је да би допуштање једног таквог преседана имало катастрофалне последице по стабилност у свету”, каже Петковић.

Петковић наводи да је данас, наспрам 84 државе које признају једнострано проглашену независност, 106 земаља које чврсто стоје на страни Србије и међународног права. “То што је 27 држава повукло признање, биланс је рада политике Београда и председника Александра Вучића који одлучном и мудром политиком представља чврсту брану легализацији такозване косовске независности, за разлику од оних који су до 2012. издејствовали више од 100 признања и различитим потезима с предумишљајем, или без, ојачавали позиције Приштине”.

Истиче да су у међувремену, „‘најмлађу европску демократију’, како самопроглашено Косово називају они који верују у сопствене лажи, напустиле десетине хиљада људи, млади су остали без икакве перспективе и шансе да се запосле, правни и социјални систем је у хаосу, и зато су данашње комеморације прослава расула, а не успеха”.

“Питање је зато ко од оних који ће данас учествовати на прославама и свечаним академијама у Приштини заиста осећа да је такозвано „Косово“ ишта више од пуке маштарије, и ко се тамо истински идентификује са измишљеним „косоварским“ идентитетом и плаво-жутом заставом. На крају, поред Албанаца, који ни сами не верују да је самопроглашено „Косово“ држава, већ се надају да је оно само фаза у процесу стварања велике Албаније, тамо живе и Срби и други неалбанци за које је Косово и Метохија било и остало неотуђиви део Србије за које ће се Београд, као и до сада, чврсто борити и бити увек уз њих”, закључио је Петковић.

 

Подели на: