Најновије вести

Петковић у Бриселу са европским званичницима о безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и преговарач Београда у дијалогу са Приштином Петар Петковић је у Бриселу одржао радни састанак за амбасадоре, представнике држава чланица ЕУ, као и представнике Европске комисије и Европске спољонополитичке службе на којем их је детаљно информисао о актуелној политичко-базбедносној ситуацији на Косову и Метохији, са посебним освртом на ток дијлога и последње трагичне догађаје у Бањској.

 

 

Током два и по сата презентације и отворене дискусије Петар Петковић је пренео присутним дипломатама да Београд на челу са председником Александром Вучићем све чини да сачува мир и стабилност и да Србија ни на који начин није желела, нити је учествовала у недавним трагичним догађајима у Бањској.

Петковић је истакао да је неопходна објективна и непристрасна истрага поменутих догађаја, с обзиром на чињеницу да Приштина бројним дезинформацијама и неистинама покушава да означи Србију као кривца.

Указао је да је Београд у оквиру презентације бројним документима, фотографијама, видео снимцима демантовао лажи Приштине и изнео доказе који јасно показују да је Приштина корен свих проблема.

Делегација Србије је аргументовано подсетила саговорнике на бројне инциденте и нападе од стране Приштине чија су мета искључиво Срби, истакавши да је једини кривац неподношљиве ситуације која је резултирала догађајима од 24. септембра Аљбин Курти који је политиком терора и институционалног насиља над српским народом на северу КиМ довео до трагичних догађаја.

Петковић је подсетио да Београд последњих догодину дана интензивно упозоравао комплетну међународну јавност да ће ситуација на терену додатно да ескалира уколико Запад не изврши снажан притисак на Аљбина Куртија.

Због свега тога, Петковић је поновио захтев да Кфор у потпуности преузме улогу у заштити Срба на северу КиМ и замени тзв. Косовску полицију коју српски народ доживљава искључиво као окупациону силу.

“Једини пут напред је кроз моменталну деескалацију и повлачење Косовске полиције са севера, као и кроз наставак дијалога и конкретне кораке ка формирању Заједнице српских општина”, пренео је Петковић.

Подсетио је да Приштина пуних десет година одбија да формира Заједницу српских општина, а да уместо колективних и индивидуалних права која им гарантује Први бриселски споразум, Приштина над Србима спроводи етничко чишћење.

Радни састанак одржан је у просторијама Мисије Републике Србије при Европској унији, а уз учешће и директора Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу с ПИС у Приштини Миланом Равићем и отправника послова Мисије Републике Србије при ЕУ Данијела Апостоловића.

 

Подели на: