Најновије вести

Петковић: У Декларацији нема термина “присилно нестали”, осујетили смо план Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да је у тексту декларације о несталим лицима који је у уторак усаглашен у Бриселу, захваљујући напорима Београда, одбачен термин “присилно нестали” (енфорцед дисаппеаранцес) ) који је правна категорија дефинисана међународном конвенцијом и који би подразумевао директну правну одговорност државе Србије за све случајеве нестанака током сукоба на Косову и Метохији.

 

 

Петар Петковић је у саопштењу указао да Београд то није дозволио нити допустио у овој Декларацији, као и да је план Приштине осујећен.

Иначе, шеф преговарачког тима Београда рекао је јуче, након састанка са Бесником Бисљимијем и Мирославом Лајчаком, да је први пут у последњих неколико година у оквиру трилатералних разговора разговарано о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, као и да је усаглашен текст декларације о несталим лицима.

“Уместо тог термина, усвојен је термин “принудно нестали” (форциблy дисаппеаред) који није никаква правна категорија и који се не налази ни у једној међународној конвенцији, већ искључиво описује околности под којим се нестанак десио и зато не може да произведе никакво правно дејство по интересе државе Србије, нити њену одговорност”, објаснио је Петковић.

Он је навео да је због тога сасвим јасно да Приштина и Андин Хоти обмањују и дезавуишу јавност нетачним интерпретацијама да је термин “присилно нестали” прихваћен и да ће бити у могућности да траже одговорност државе, јер то апсолутно није тачно и он то зна.

“Сем очигледне политизације ове високо хумане теме, разумљиво је незадовољство Приштине којој је пропао план да Србију оптужи за све случајеве нестанка на Косову и Метохији и да злодела тзв. ОВК припише Београду, а што им је била намера од почетка, коју смо прозрели и осујетили”, навео је Петковић.

Истакао је да је српска страна успела у Бриселу да заштити интересе Србије када су у питању нестала лица, али да је од самог почетка овог процеса показала спремност да ово важно питање реши дубоко уверена да породице свих невиних жртава заслужују мир без икакве политизације.

“Нажалост, Приштина наставља да ову тему политизује и користи за дневно политичке обрачуне и своје унутар политичке прилике, али ћемо се ми као и до сада водити искључиво чињеницама и аргументима”, закљуцио је Петковић, саопштено је из Канцеларије.

Подели на: