Најновије вести

Петковић: У Приштини праве ломаче за вакцину и прете српским лекарима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је незамисливо да у 21. веку, када се читав свет бори против вируса ковид – 19, неко покушава да уништи вакцине које значе живот.

 

 

Он је истакао да су припадници косовског министарства здравља и косовске полиције, приликом данашњег упада у Дом здравља у Шртпцу, осим претреса, претили лекарима, директору и медицинском особљу у овој здравственој установи.

Подсећа да је упад извршен на велики празник и крсну славу Светог Јована коју слави велики број житеља овог краја, што, како каже, представља још један вид притиска и застрашивања српског народа на овом простору.

„Када се читав свет захваљује лекарима који су прави хероји и који су поднели велике жртве у борби против коронавируса, само у Приштини се српски лекари нападају и киње само зато што раде свој посао и боре се да заштите животе људи. То је апсолутно неприхватљиво“, рекао је Петковић.

Он додаје да „вакцина која представља цивилизацијско добро, очигледно то није у Приштини“.

„Само се очигледно у Приштини праве некакве ломаче за вакцине, као што су недавно спаљиване и основне животне намирнице и Плазме. За државу Србију, владу Србије и Канцеларију за Косово и Метохију, борба за живот људи је приоритет и пре свега по плану Републичког оперативног плана за вакцинацију спороводимо вакцинацију према свим грађанима који желе да се вакцинишу, укључујући и наше грађане који живе на Косову и Метохији“, рекао је он.

Петковић је поручио да ће одговор државе Србије на упаде у болнице, жељу Приштине да се обрачунавају са вакцинама, бити одговорно понашање и заштита живота људи.

„Оног тренутка када је централна Србија кренула са масовном вакцинацијом становништва, одговор Приштине је био упад у болнице, обрачунавање са лекарима, као и јучерашња претња о Великој Албанији. Значи, свега има у главама албанских политичара, али нема вакцина. Зато смо ми спремни и рекли смо да желимо да известан број тих вакцина упутимо и за албанско становништво на простору Косова и Метохије, баш као што смо помогли када смо дали тестове“, каже Петковић.

Он истиче да су и даље спремни да помогну у заштити живота људи и наглашава да у томе нема места политици и томе ко којем народу припада.

„Овде је главни циљ да се сви сачувамо и заштитимо“, рекао је Петковић.

Поводом акције изведене у Дому здравља у Штрпцу, Петковић каже да су са новонасталом ситуацијом упознали и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака којем је указано на то да се „Приштина обрачунава са вакцинама само зато што долазе из централне Србије“.

„У Приштини праве ломаче за вакцине из централне Србије зато што немају своје вакцине и немају начина како ће да се изборе са вирусом ковид – 19, па пошто немају ту врсту одговора они претњама и уценама према лекарима покушавају да пре свега заташкају своју неспособност“, закључио је Петковић.

 

Подели на: