Најновије вести

Петковић: У време епидемије вируса корона отимају нам лекове

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обавесто је данас да су инспектори из Приштине упали у апотеке у северној Косовској Митровици како би запленили лекове који нису на листи лекова једнострано проглашене независне државе Косово.

 

Петковић је навео да постоје и фотографије на којима се види како ти инспектори отимају народу испред апотека лекове и истакао да ту слику треба да види цео свет, односно да цео свет треба да види како Албанци отимају лекове Србима у време епидемије вируса корона.

„Сада се и на северу ствара тензија и појачана атмосфера угрожавања безбедности. Цео свет треба да види како нам у време епидемије отимају лекове и отимају право људима да се лече и то само зато што су Срби“, истакао је Петковић на конференцији за штампу у Влади Србије.

Подсетио је да Срби немају право да се лече у Приштини.

Како је навео, ситуација са вирусом корона у албанским срединама је много тежа него у српским срединама и сада би требало заједно да се боримо против тога.

„Ситуација у албанским срединама је катастрофална, код нас је нешто боља, али је тешка. Србија чини све да помогне наш здравствени систем на КиМ и у српским срединама ситуација је боља, али тешка и у ситуацији када треба да будемо уједињени, неко користи епидемију и вирус корона да отима лекове Србима испред апотеке“, казао је Петковић.

Према његовим речима, радикализацију атмосфере у којој Срби не треба да се осећају безбедни и спокојни неко упорно последњих дана подгрева инцидентима, а последњи од њих је и догађај у Кишници, рударском селу надомак Грачанице, где је пре два дана постављен билборд са амблемом УЧК, да би јуче био спаљен.

Петковић је казао да је јуче и прекјуче у том селу нападнута породица Трајковић која има једногодишњу бебу и то у селу у којем има још двадесетак српских кућа.

Како је навео, у албанским медијима се појавила информација да се ради о уметничком перформансу.

„Један такав билборд на уласку у Грачаницу није уметнички перформанс, ту се ради о позиву на насиље и то поготову имајући у виду улогу УЧК-а последњих 20 година и то како су многи српски цивили страдали“, казао је Петковић.

Додао је да се инциденти дешавају не би ли изазвали реакцију Срба сада након што су највиши челници УЧК-а у Хагу где је против њих подигнута оптужница за најтеже ратне злочине.

„Постављање биилборда сада јасно говори да неко жели да изазове негативну реакцију Срба“, каже Петковић и додаје да Срби у последњих 20 година воде рачуна да не дају повода да било којим својим актом угрозе своју безбедност.

Подсетио је и да последњих година председник Србије Александар Вучић и Влада Србије чине све како би обезбедили мир за Србе у јужној покрајини и додаје да стално позивају на мир и на тражење компромисног решења са Албанцима кроз дијалог.

„Потребно је да сачувамо мир, да се води рачуна и да се стане на пут јавној популаризацији злочина, да се стане на пут свему ономе што слави злочине. Они који су починили злочине треба да одговарају и ако хоћемо да дође до помирења Срба и Албанаца потребно је да правда буде задовољена“, истакао је Петковић.

Позвао је Албанце да не врше притисак на јавност по питању оптужница у Хагу и истакао да званични Београд, као и ниједан представник Срба ниједног тренутка није ликовао што што су се највећи челници ОВК-а нашли на Суду.

„Нисмо ликовали јер смо одговорни и зато што водимо рачуна о сваком Србину на КиМ, о њиховој безбедности. Шта би се десило да само једна кап крви падне, ко ће бити одговоран?“, упитао је Петковић и подсетио да Србија нема војску и полицију на Космету.

Петковић је упозорио и међународну заједницу, пре свега Кфор који је дужан да осигура безбедност, да учине све да инциденти престану.

„Наша највећа брига је да сачувамо безбедност“, казао је Петковић и изрази наду да је инцидент у Кишници један од последњих.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић навео је да чим су чули да је постављен билборд било им је јасно да ће доћи до инцидента и у првом тренутку мислили су да не реагују, али због страха мештана обавестили су полицију.

„Рекли смо им да може да дође до одређених инцидената и да сматрамо да је то провокација. На крају се испоставило да смо били у праву, полиција је сачинила извештај, послали су у Приштину Министарству за саобраћај, реакције није било“, испричао је Поповић.

Према његовим речима, Србима на КиМ тешко је замисливо да међународна заједница не реагује на инциденте над српским народом и да то оставља горак укус у сутима да никога не интересује шта Срби мисле и да ли се осећају безбедно.

„Позвали смо их да ове ствари предупреде, а ако се десе да на адекватан начин реагују. Реакције није било и наш једини ослонац је наша држава Србија и председник Вучић који је уз нас и у политици да не реагујемо на провокације“, казао је Поповић истичући да Албанци са провокацијама не престају.

Истиче и да се Срби на КиМ не осехају сигурно јер нико од починиоца иједног инцидента не бива пронађен и на крају се испостави, каже, да може да се ради шта и како ко хоће и да прође некажњено.

„Судски процес у Хагу треба да се одвоји од живота свих људи на Косову и Метохији и сами Албанци треба да позивају на смањивање тензија“, казао је Поповић.

Подели на: