Најновије вести

Петковић: Уместо обмана, Приштини би било најбоље да се врати за преговарачки сто у Бриселу

Поруке које су јуче пласирали политички лидери из Приштине показују истинско одсуство и сваке помисли на искрен и конструктиван приступ дијалогу са Београдом, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић. Истиче да се другачије не могу тумачити њихове неосноване оптужбе да званични Београд “блокира дијалог” и да је “дугачка листа” споразума које Београд наводно није испунио, како то ирационално тврди Вјоса Османи.

 

 

А реалност је сасвим другачија – дугих је 3.206 дана како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, дуге су године како Приштина не дозвољава претрагу девет локација на КиМ, за које Београд има поуздана сазнања да скривају посмртне остатке несталих у рату. Дугих је девет година како Приштина одбија да спроведе договоре из области енергетике, већ радије генерише енергетску кризу. Све су то питања од животног значаја за српски народ на Косову и Метохији, а које Приштина системски игнорише, заједно са бројним другим кршењима споразума”, наводи у саопштењу Петковић.

Београд је, истиче, чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и процес нормализације односа, али дијалог, како каже, не може бити третиран као монолог једне стране која испоставља уцене за преговарачким столом, већ као процес заједничког трагања за компромисним решењем.

“Уместо што се служе обманама, Приштини би било најбоље да се врати за преговарачки сто у Бриселу и да престане да одбија разговоре са српским преговарачким тимом, што је био случај претходних шест месеци”, поручио је Петковић.

 

Подели на: