Најновије вести

Петковић: Упркос настојањима Приштине да погази међународно право, резолуција 1244 је правно обавезујући документ

Pезолуција СБ УН 1244 је и након четврт века од како је донета и даље кровни, правно обавезујући документ за заштиту српског народа на Косову, као и суверенитета и територијалног интегритета Србије, упркос сталним настојањима Приштине да свакодневно газећи међународно право, минимизира значај овог споразума, наглашава директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

,,Насупрот идејама сецесионизма које су данас никад живље у Приштини и идеологијама великоалбанског шовинизма и етничке нетрпељивости сваке врсте према српском народу у покрајини и Српској православној цркви, такозвано Косово и даље је један провозоријум који не признаје више од половине савременог света и које се креће у границама омеђеним управо Резолуцијом СБ УН 1244″, наглашава Петковић.

Он подвлачи да је, због Куртијеве насилне и ратнохушкачке политике, тешко стечени на Косову и данас под никад већим изазовом и додаје да је трпељивост српског народа једина брана од његових снова о новим сукобима и етнички чистом Косову.

,,Сведоци смо данас да и многи представници међународне заједнице отворено крше међународно јавно право и постулате који су садржани у Резолуцији 1244, помажући и наоружавајући отворено такозване Косовске безбедносне снаге, иако је свима добро познато да једине оружане формације на простору КиМ могу бити јединице Кфор. У данима, месецима и недељама пред нама Срби на Косову и Метохији и породице које су остале без својих најмилијих, обележаваће и четврт века некажњених злочина који су се десили од доласка међународних снага на простор Косова и Метохије и то је мрља на образу свих оних који су Србима морали да гарантују мир“, подвлачи се у саопштењу.

Петковић истиче да ће Србија, упркос свим проблемима и провокацијама које долазе из Приштине, наставити своју дипломатску борбу за Косово.

,,Никада Аљбин Курти, нити било ко други, неће моћи да буде снажнији од универзалних и трајних вредности међународног права и норми, ма колико свакодневно демонстрирао силу преко леђа српског народа. Док је председника Александра Вучића наша дипломатска борба за Косово и Метохију водиће се несмањеним интензитетом и жустрином аргумената које нам даје и међународно право“, поручује директор Канцеларије за КиМ.

Подели на: