понедељак, 20. фебруара 2023. | 13:38
Најновије вести

Петковић: Већ 22 године зјапи отворена рана због масакра у Старом Грацку

Већ 22 године зјапи отворена рана на срцу породица, српског народа и државе Србије због страшног злочина и масакра који се десио овде у Старом Грацку, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

 

И после 22 године још увек траје жетва и трајаће све дотле док лицу правде не буду приведени сви они који су починили овај страшан ратни злочин”, додао је Петковић у Старом Грацку, након помена страдалима у масакру, који је служио епископ рашко-приренски Теодосије.

Петковић је истакао да Срби и даље чекају правду, док други усвајају резолуције којим осуђују Србе.

“И даље не знамо ко су ти који су чинили страшне злочине, а ево и парадокса да сви они који су убијали и чинили те страшне злочине и овде у Старом Грацку и на другим местима сада доносе резолуције где желе да преставе да је српски народ геноцидан народ, а ми чекамо већ 22 године да се пронађу они који су починили овај злочин”, поручио је Петковић.

Владика Теодосије: Они који не знају за Бога учинили су невиђен злочин на овим просторима

Епископ рашко-призренски Теодосије поручио је данас у Старом Грацку, где је служио парасос жетеоцима пострадалим у масакру пре 22 године, да је обавеза свих да чувају сећање на жртве, посебно у времену “када није лако бити хришћанин и Србин”.

“Невине жртве, мештани овог села, радници, трудбеници, положили су свој живот и страдали су од руку злочинаца, крвника, оних који не знају за Бога, правду, истину, већ су они узели у своје руке да деле правду и учинили невиђен злочин на овим просторима. Ми који смо крштени у име оца и сина и светога духа, који носимо крст Христов кроз овај живот, знамо да нам је суђено да страдамо, јер је Господ рекао ’мене су гонили и вас ће гонити’, јер нисте од овога света”, рекао је Теодосије.

По његовим речима, Господ је принео себе за жртву на спасење свих људи, “а ево и после њега, многи свети и крштени су страдали ради Христа и ради правде и истине, спасења душе”.

“Овде смо се сабрали да учинимо парастос невиним жртвама како би господ примио њихове душе у заједници праведних светих, у наручје Аврама, како би их упокојио, утешио, тамо где нема болести, жалости и страдања, тамо где је живот вечни. Ми смо сви обавезни да поштујући жртве невино страдалих, буде достојни и да чинимо подвиг на Косову и Метохији истрајавајући у времену када није лако бити хришћанин и Србин, нарочито на овим просторима. Нека би господ упокојио душе страдалих, нека би дао утеху њиховим сродницима, а свима нама снаге да ходимо Христовим путем, путем крста, али и славног васкрсења”, поручио је Теодосије.

Подели на: