Најновије вести

Петковић: Видовданска декларација сведочанство страдања Срба

Због кризе и ризика по безбедност, на северу Космета неће бити традиционалног окупљање за Видовдан на Газиместану. Срби са Косова и Метохије су у Видовданској декларацији поручили да су уједињени у борби за опстанак. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да та декларација представља сведочанство страдања Срба у претходном периоду.

 

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је Видовдан уткан у идентитет српског народа, тако да га Срби где год живели са пажњом обележавају и прослављају.

“Видовданска декларација представља с једне стране сведочанство страдања Срба у претходном периоду, не само последњих година, него најконкретније и последњих месеци од терора и зулума Аљбина Куртија, али и израз јасне одлучности српског народа на КиМ да брани своје право да опстане и остане на својој земљи, прадедовској земљи, да живи у миру и да једноставно тамо гради своју будућност“, рекао је Петковић.

Подсећа да се у тој декларацији помињу и они Срби који су устрељени од почетка године, шесторо њих од којих двоје деце, на Бадњи дан.

“Такође, помињу се и имена осморице ухапшених Срба, наших хероја који су потпуно неосновано у приштинским казаматима“, рекао је Петковић.

Истакао је да је сваки дан који они проводе у притвору корак даље у процесу нормализације, јер је очигледно да Курти не жели мир, већ сукобе, и да на тај начин гурне српски народ у сукоб и са Кфором и са међународном заједницом.

Петковић је рекао и да је много тога што су Срби прошли и превалили преко главе у последње две деценије.

“Али овај зулум и терор Аљбина Куртија над српским народом у последње две године, у последњих пар месеци, како сам и на самом почетку истакао, је нешто што је заиста невиђено. Јер овде се ради о намери Аљбина Куртија да спроведе своју србомрзачку идеологију Велике Албаније, која подразумева етнички чист простор Косова и Метохије. Зато се толико напада српски народ, зато толико имате покушаја и од стране косовске полиције и од стране српске политике“, рекао је Петковић.

Подели на: