Најновије вести

Петковић: Вучић ће у Бриселу инсистирати на формирању ЗСО

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да ће председник Александар Вучић ће у Бриселу, пре свега, инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

 

Петковић је истакао да је ЗСО “душа” Бриселског споразума и темељ око кога је развијен дијалог и остали потписани споразуми.

“Без формирања ЗСО, без колективних права које треба да добију Срби на КиМ не можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа”, рекао је Петковић новинарима у Београду где је на Орловачком гробљу присуствовао парастосу убијеним и отетим Србима у Ораховцу на КиМ пре 23 године.

Петковић, који ће у понедељак бити у Бриселу као члан делегације Београда, поновио је да више од 3.000 дана Приштина одбија да формира ЗСО и испуни обавезе из споразума који је потписала 2013. године нагласивши и да Европска унија сноси одговорност за то што Заједница није образована.

Истакао је да ће делегација Београда, предвођена председником Вучићем, у Бриселу инсистирати и на другим важним питањима, укључујући и питање несталих, истичући да је важно да то питање коначно буде решено.

Навео је да је Београд одговорио на захтеве Приштине и да је претражена 21 локација за које се сумња да су потенцијалне гробнице несталих, али да није истражена ниједна од девет локација које је Београд тражио да се претражи.

”Представник Приштине током претходне рунде дијалога рекао ‘па где ћемо ми да копамо, па да се после испостави да су Албанци чинили злочине”’, тврди Петковић.

Како каже, Приштина има намеру да прикрије злочине према српском народу на КиМ, али да то не чини само приштинска страна, него и они који је подржавају и не дозвољавају да се ”укаља” идеја о, додаје Петковић, наводној успешној причи тзв. Косова.

”Не споримо да је злочина било и на једној и на другој страни, али то што се истичу само једне жртве и да се праве разлике, да имамо жртве првог и другог реда јасно говори о правој намери оних који би да сакрију све злочине који су се десили над Србима на КиМ”, закључио је Петковић.

Подели на: