Најновије вести

Петковић за РТС: Видели смо саопштења, морамо да видимо конкретну акцију Вашингтона и Брисела

Од сутра ступају на снагу нове мере за пререгистрацију возила које је у петак донела Приштина. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да та одлука није легитимна, као и да није у складу са споразумима који су донети. Поручује и да међународна заједница мора да реагује. Ми смо видели саопштења и од стране Вашингтона и од стране Брисела, али морамо да видимо и конкретну акцију и конкретна дела, наглашава Петковић.

 

 

Она подразумева да Срби који имају КМ регистарске таблице сада треба да пререгиструју своја возила на такозване РКС таблице. То је апсолутно у супротности са свим споразумима које смо договарали и 2011. и 2016. године”, наводи Петковић.

Указао је да Срби на Косову и Метохији, првенствено на северу, не желе друге таблице.

“То су таблице које издаје Република Србија, не желе друге таблице зато што Курти, али и они који подржавају такозвано независно Косово морају да разумеју да Срби на Косову и Метохији се осећају грађанима Републике Србије и нико нема право да укида наше српске таблице, јер је заправо прави циљ и наум Аљбина Куртија да истисне постојање државе Србије са простора Косова и Метохије, а крајњи циљ протеривање нашег народа”, нагласио је Петковић и додао да Срби то неће прихватити.

Истиче да је за нас та одлука апсолутно неприхватљива, као и да се она мења само у смислу одређених фаза које уводи Курти, али да у суштини све остаје исто.

“Он жели да до 21. априла следеће године у потпуности укине КМ таблице и да крене са конфискацијом возила, дакле приватне имовине оних који не пререгиструју онако како је замислио Аљбин Курти”, додаје Петковић.

Поручио је да Срби то неће прихватити и да су они то јасно истакли прошле недеље на састанку са председником Александром Вучићем – да не прихватају такву одлуку, као и да ће се мирним и демократским средствима борити против такве одлуке.

“Ништа не долази из Приштине, а да је добро за српски народ”
На питање може ли наредних сати доћи до промене одлуке, Петковић каже да ништа не долази из Приштине, а да је добро за српски народ.

“Идеја Аљбина Куртија је да застраши српски народ, да прво крене са некаквим опоменама, а затим и са новчаним кажњавањем”, додаје.

Српска листа је, истиче, поручила да ће изрицање прве новчане казне бити повод за реаговање српског народа.

“Да крене са новчаним кажњавањем тако што ће сваког дана да наплаћује 150 евра због тога што Срби имају КМ таблице је апсолутно неприхватљиво. Тих 150 евра је значајан новац и овде у централној Србији где су просечне плате 660 евра, а да не говорим колико је то значајан новац на КиМ где су просечне плате око 350 евра”, рекао је Петковић.

“Није тачно да је ова одлука у складу са споразумима”
Вашингтон је након одлуке навео да је разочаран, а Брисел и даље верује да ће доћи до промене.

“С једне стране и Европска унија и САД говоре о томе како је та одлука коју доноси Курти легална и у складу са споразумом, али заправо оно што не ваља је само кратак рок који је остављен. Наравно, Запад то ради из својих интереса. Могли смо да чујемо и да кажу да не треба мање битна питања да оптерећују и доводе у питање она много значајнија питања”, наводи Петковић.

“Није тачно да је ова одлука легитимна и није тачно да је ова одлука у складу са споразумима који су донети. Нека из ЕУ добро прочитају договор о финализацији спровођења споразума о слободи кретања из 2016. године када се позивају на тај споразум, реч је о тачки 4 где се јасно говори о процесу пререгистрације у пероду од 12 месеци, на који се сада позива ЕУ, али они не говоре оно што тамо пише, већ оно што њима одговара”, додаје.

Обаснио је да у тој тачки пише да ће се процес пререгистрацији одвијати тако што треба КМ и остале таблице да буду пререгистоване на КС статусно неутралне, Унмикове таблице.

“Шта се десило? 2020. године Приштина је укинула једнострано пре рока статусно неутралне таблице па се нико није бунио, нико сем Београда о томе није говорио и упозоравао где нас све то води. Ако хоћемо да се држимо споразума, а једино можемо да се држимо споразума, морају да врате статусно неутралне таблице”, поручује Петковић.

Истиче да када су то у Бриселу рекли Аљбину Куртију, њега је више повредило што тражимо повратак статусно неутралних таблица него да остану КМ таблице.

“Зато што он не жели статусну неутралност за простор Косова и Метохије”, наглашава Петковић.

“Сви се праве луди и нико не говори да је прекршен споразум”
Поручује да ће одговор Београда бити јасан и одлучан.

“Никада нећемо дозволити да се десе Олуја и погром, тражићемо решења, ићи ћемо у правцу проналажења компромисног решења, али овде сада више ствари не зависе од нас. По питању таблица ми се ни милиметар нисмо померили, зато што то Курти неће и зато што жели да истисне постојање државе Србије са простора Косова и Метохије”, наводи Петковић.

Додао је да се сви се праве луди када Аљбин Курти то ради и нико не говори да је прекршен споразум, али да ћемо се ми борити за наш народ.

“Идеја је да се заправо тихом окупацијом освоји север од стране Приштине и да се тако протера српски народ, то нећемо прихватити”, истиче Петковић.
Указао је да се све време воде разговори и да Београд улаже огроман дипломатски напор како би они који могу да изврше притисак на Приштину то и чинили.

“Ми смо видели саопштења и од стране Вашингтона и од стране Брисела, али морамо да видимо и конкретну акцију и конкретна дела”, закључује Петковић.

Подели на: