Најновије вести

Петковић: Задовољни смо ишодом прве фазе споразума

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да данас повлачење специјалних полицијских косовских јединица РОСУ протиче како је и договорено у Бриселу и да Србија може да буде задовољна ишодом прве фазе спровођења споразума из седишта ЕУ.

 

 

Од 8.00 јутрос почело је повлачење РОСУ који је противправно ушао на север Косова и Метохије. Дошао је КФОР, који има мандат да буде ту, а наши људи ће се повући са путева. Кренула је целокупна транзиција, у првој смо фази спровођења споразума из Брисела, а у понедељак ће се почети са режимом налепница за таблице”, рекао је Петковић за ТВ Прва.

Он каже да Србија може да буде задовољна постигнутим у Бриселу.

“Ситуација на КиМ јесте тешка, као и наша позиција, али ћемо се борити. Нема више скидања таблица и понижавања нашег народа, нема пробних таблица са симболима такозваног Косова, нема такси од пет евра… Сачували смо КМ таблице и остале таблице које издају наше полицијске управе”, рекао је Петковић.

Представник привремених приштинских институција на разговору у Бриселу Беким Бисљими је рекао да овај договор важи само до 21. априла 2022. године.

“Бисљими не помиње у правом контексту тај 21. април. Тих шест месеци о којима се прича представљају период у којем би требало да се пронађе трајно решење. Тај датум је, дакле, везан за Радну групу, која треба да изради предлог трајног решења, ово сада је привремено. Ми смо се овим споразумом вратили у нормалу, односно, кренули смо у спровођење споразума из 2016. године и не ради се ни о каквом реципроцитету”, нагласио је Петковић.

На првом следећем састанку Београда и Приштине под окриљем Европске уније биће речи о формирању Заједнице српских општина, навео је он.

“Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је рекао да свако саопштење ЕУ представља обавезу за све стране. На првом следећем састанку треба да буде говора о формирању ЗСО, прави је тренутак за то, јер не знам о чему даље можемо да причамо. Сви ови инциденти показују да немамо никаквих права на КиМ и зато је важно да се формира ЗСО”, рекао је Петковић.

 

Подели на: