Најновије вести

Петковић: ЗСО је кичма споразума, Приштина одбија конструктивне предлоге

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да формирање Заједнице српских општина представља кичму Бриселског споразума, као и да је Приштина одбила конструктиван предлог нацрта статута ЗСО који је урадио Београд.

 

 

Он је за тв Пинк рекао да је премијер приштинских институција Аљбин Курти одбио и предлог ЕУ и да је када је видео да све иде у правцу да он добије коначан оквир, донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.

“Ми смо направили добар искорак када говоримо о ЗСО и том статуту Мирослава Лајчака. Приштина је то видела, да се иде у правцу све ближег договора око коначног статута и да разговори заправо имају смисла, да су наши експерти са експертима ЕУ пронашли заједнички језик. Иначе све време Приштина одбија и одбијала је да разговара о том нацрту статута, а да би спречили те разговоре и договор о коначном статуту Курти у децембру месецу креће са овом једностраном одлуком о укидању динара”, навео је Петковић.

Према његовим речима, прошло је 11 година, а да Приштина није испунила један захтев и да није формирана ЗСО која представља предусов за опстанак спрског народа на Косову.

“ЗСО представља кичму Бриселског споразума и договора, јер се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године односи на формирање ЗСО. Они (Приштина) не желе то да ураде, јер не желе да обезбеде индивидуална и колективна права за српски народ који свакога дана газе на КиМ. Све српско данас је угрожено између осталог и због тога што немамо ЗСО. Срби одлазе,15 одсто Срба, поготово са севера КиМ је трајно напустило своја вековна огњиште и отишло у правцу централне Србије, зато што немамо ЗСО”, рекао је Петковић.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори да Приштина не уђе у Савет Европе, као и да ће се и даље одговорно и конструктивно односити према дијалогу са Приштином.

“Понашаћемо се одговорно према нашем народу на КиМ. Борићемо се да тзв. Косово не уђе у СЕ и да једноставно учинимо апсолутно све што је до нас, да заштитимо пре свега српски народ на КиМ”, рекао је Петковић.

Коментаришући то што је председница приштинских институција Вјоса Османи увела четири жене на седницу Савета безбедности УН о ситуацији на Косову, Петковић је рекао да је све то већ унапред било договорено.

“То је све било унапред договорено. Желели су тамо да изведу једну врсту политичког игроказа и да на тај начин обесмисле и то највише политичко међународно тело”, рекао је Петковић.

Он је навео да је идеја и разлог одласка председника Александра Вучића на седницу СБ УН био да представи стање ствари на терену и шта се све дешавало у извештајном периоду који је био на дневном реду.

“Османи апсолутно о томе није говорила. Она се бавила искључиво пропагандом. Ради на томе да се дискредитује Београд, држава Србија, да се оцрни српски народ на КиМ и пре свега да се удари на председника Александра Вучић”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

09:55 – Курти ми годину дана, противно свим споразумима, забрањују улазак на Косово

Петковић је рекао да му већ годину дана приштински режим на челу са привременим премијером Аљбином Куртијем спречава да посети простор Косова противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посетама.

“Ја сам своју посету најавио на време, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор КиМ”, рекао је Петковић за ТВ Пинк поводом забране да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посета.

Он додаје да је циљ његове посете био верске природе.

“Циљ је био да присуствујем васкршњој литургији и поноћној литургији у Високим Дечанима, да будем са нашим народом и у манастиру Грачаница и у Манастиру Драганац у Косовском поморављу. Да се тамо сретнем са нашим најмлађима”, рекао је Петковић и додаје да му Приштина не дозвољава да посети КиМ чак и када је природа обиласка искључиво верског карактера.

Петковић наглашава да Приштина и Курти злоупотребљавајући споразум покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

“Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор КиМ. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамерност и гази све оно што смо се договорили”, закључио је Петковић.

Подели на: