Најновије вести

Петрич: Приштина тренутно велики фактор несигурности

Приштина је у овом тренутку велики фактор несигурности, оценио је поводом подношења предлога оптужнице против Хашима Тачија и других косовских политичара бивши специјални изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

 

Волфганг Петрич истовремено сматра да би било добро да председник Александар Вучић иде у Вашингтон и претходно у Брисел, као разборити политичар који потврђује да нема решења без ЕУ.

“Косово тренутно има веома слабу владу и то је велики проблем. У Београду, након избора, власт је значајно ојачана и има снажнији положај у скупштини, а имала би и у случају референдума. То није случај у Приштини”, рекао је Петрич.

Некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ сматра да је подношењем предлога оптужнице против Тачија влада још више ослабљена, подсећајући да је нова влада формирана уз подршку Тачијеве странке.

Такође, указује и на све већу популарност Аљбина Куртија.

Због свега тога Петрич је уверен да ће пре или касније доћи до избора на Косову.

Ранији амбасадор Аустрије у Србији каже да се оптужница против Тачија назирала још од извештаја Дика Мартија Савету Европе.

“Предуго је трајало, али међународна правда је спора”, констатовао је Петрич, који каже да се и лично залагао за формирање специјалног суда за злочине почињене од 1998. до 2000.

Сада, како истиче, сви морају да приме к знању одлуку Тужилаштва и полази од тога да ће Тачи, по ранијем узору на Рамуша Харадинаја, поднети оставку.

Што се Београда тиче каже да би и даље требало да ради на проналажењу решења и да треба да одлучи ко ће бити њен представник у дијалогу, пошто је Уставни суд у Приштини одлучио да то буде премијер.

“Мислим да би било свришодно да то буде председник Александра Вучић, а техничка питања могу бити пребачена на експертски ниво”, објаснио је Петрич.

Када је реч о најављеном плану изасланика председника САД Доналда Трампа Ричарда Гренела, о којем је требало у суботу да се разговара у Вашингтону, Петрич каже да је скептичан и да сматра да је немогуће почети са привредним питањима, без да се паралелно тражи политичко решење.

“Ко ће инвестирати у неки регион који има тако тежак нерешени проблем? Нико или мало њих”, поручио је Петрич.

Каже да је неопходно бавити се привредним питањима, али и да та област мора имати јасан “европски печат”.

Наглашава да ЕУ мора апсолутно бити активнија и да мора преузети лидерство у региону.

“ЕУ не сме препустити лидерство у региону другима, а тако ни САД, али ни Русима и Кинезима који имају своје политичке и економске интересе. ЕУ тамо мора имати јасно водећу улогу”, подвукао је Петрич додајући да подржава изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и његову намеру да се решење косовског питања пронађе у догледно време.

Подели на: