Најновије вести

По трећи пут демолирана

Обијена здравствена амбуланта у Старом Грацком.

 

Непознате особе обиле су здравствену амбуланту у Старом Грацком и нанели материјалну штету. Ово није први инцидент када је ова амбуланта у питању.
Поломљен прозор и разваљена врата затекла је медицинска сестра Драгана Максимовић, када је дошла на посао. Она каже да се уплашила и размишљала је да ли да уопше улази унутра.
-Прво сам угледала поломљен прозор а затим и врата која су насилним путем разбијена. Поред њих је била и секира која иначе не стоји у просторијама амбуланте. Унутра је све било испретурано, новац од партиципације је украден, ормани са лековима су разбијени а медицински материјал је бачен на под. Случај смо пријавили полицији и они су дошли и узели отиске, каже Максимовић.
Др Небојша Миловановић, директор Дома здравља у Доњој Гуштерици, коме припада амбуланта у Старом Грацком, каже да је ово трећи пут да се она обија.
-Амбуланта пружа услуге мештанима Старог Грацка. У селу живе Срби и Албанци и медицински радници пружају услуге свима који се обрате за помоћ. Плаши нас што се ово изнова дешава. Већ неколико пута је обијана, новац је украден, а остављена секира, где јој није место, је можда нека њихова порука – ми то не знамо. Мештани су забринути и у сарадњи са председником општине Грачаница организоваћемо састанак са њима да се амбуланта премести негде у центру села, где ће бити боље обезбеђена. Косовска полиција треба да појача своје присуство, како би била осигурана безбедност за Србе који овде живе, рекао је др Миловановић.
Председник Општине Грачаница Срђан Поповић најоштрије је осудио најновији напад на здравствену амбуланту у Старом Грацку, истакавши да овакве ствари уносе немир и бригу за безбедност грађана српске заједнице у том месту.
Поповић је истакао да је неразумљиво да неко обије просторије амбуланте, која служи свим заједницама које живе у том месту.
-Најоштрије осуђујем овај срамни напад на здравствену институцију чији је једини задатак пружање помоћи пацијентима. Овај вандалски напад на здравствени објекат очигледно има за циљ застрашивање Срба, који у Старом Грацком и онако живе у тешким условима. Апелујем на породице да остану смирене и не наседају на провокације, истиче се у саопштењу председника општине Грачаница Срђана Поповића.
Поповић је истакао да и поред сталних апела да се ситуација смири, али и разговора са полицијом и релевантим инситиуцијама задужених за безбедност, резултата нажалост нема.
-Лагодније би се осећали када би се починиоци пронашли, јер сви знамо какав се страшан злочин догодио у Старом Грацком. Надам се да ће полиција коначно почети да ради свој посао, да ће починиоце веома брзо наћи и казнити, рекао је Поповић и додао да је са директором Дома здравља др Небојшом Миловановићем разговарао о премештању амбуалнте у центру села.

М.Ч.

Подели на: